”We vragen nooit aan mensen met dementie: hoe willen jullie nou leven?”

Wat kunnen we van andere landen leren over het omgaan met dementie? Dat zocht de 24-jarige Teun Toebes, die al jaren tussen mensen met dementie woont, uit in de nieuwe documentaire ‘Human Forever’. De urgentie is hoog: het aantal mensen met dementie verdubbelt in 20 jaar. Samen met filmmaker Jonathan de Jong reisden ze de wereld over en in Op1 vertellen ze hun bevindingen.

Teun Toebes woont al jaren op een een gesloten dementieafdeling en vindt dat we ons narratief over dementie moeten veranderen. ”We hebben jarenlang mensen met dementie alleen als verlies gezien. Het is nodig dat we mensen met dementie niet wegzetten op basis van ziekte. We moeten uitgaan van wat ze nog kunnen en wat ze nog willen. We moeten ze inclusief houden in onze samenleving en niet wegstoppen.”

Samen met documentairemaker Jonathan de Jong reisde Toebes de hele wereld rond om te kijken hoe er in andere landen met dementie omgegaan wordt. ”De gemene deler die we zagen is dat mensen weer gelukkig worden als we luisteren naar wat zij zeggen”, vertelt De Jong.

”We hebben in de wereld heel erg bedacht hoe we met mensen met dementie moeten omgaan. En daar hebben we iets opgeplakt. Maar we vragen eigenlijk nooit: hoe willen jullie nou leven? Zij vragen hulp bij het leven en wij beantwoorden dat met zorg. Maar zij willen helemaal niet zorg. Zij willen hun leven zo goed mogelijk inrichten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen