”Prins Bernhard had een complexe relatie met zijn verleden”

Prins Bernhard was lid van de NSDAP. Nu zijn originele lidmaatschapskaart is gevonden in zijn privéarchief, kan niemand daar nog omheen. Waarom loog Bernhard zijn hele leven? D66-Kamerlid Alexander Hammelburg eist dat de regering een officieel onderzoek instelt. Hij schuift aan samen met Philip Dröge, die een boek schreef over het geheime leven van Bernhard.

Naar eigen zeggen durfde Bernhard met zijn hand op te bijbel te verklaren dat hij nooit lid is geweest van de NSDAP. ”Het was een complexe man”, zegt Philip Dröge. ”Hij had ook een complexe relatie met zijn eigen verleden. Natuurlijk wist hij dat hij lid was geweest. Maar hij heeft geprobeerd daar een soort draai aan te geven. Toen er op geen gegeven moment toch wel veel bewijzen kwamen, toen is hij het pas glashard gaan ontkennen om zijn blazoen schoon te houden.”

D66-Kamerlid Alexander Hammelburg wil dat er een parlementair onderzoek naar Bernhard ingesteld wordt. ”Elke keer als een stukje van deze geschiedenis wordt opgerakeld, dan is dat gewoon heel ernstig. Het is ernstig voor nabestaanden van de Holocaust en voor de verzetshelden die in de oorlog zijn geliquideerd. Je wilt niet dat deze geschiedenis elke keer opnieuw wordt opgerakeld en je hoort je geschiedenis goed te kennen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen