Hoe krijg je drugscriminaliteit onder controle?

De drugscriminaliteit in Rotterdam moet stoppen. De geweldsincidenten in de Havenstad nemen namelijk flink toe. Dus spreekt wethouder Vincent Karremans de gebruikers direct aan: ook de mensen die recreatief gebruiken, dragen hier aan bij. Hoe krijg je het onder controle? Karremans schuift samen met onderzoeksjournalist Thijs Roes en hoofdwijkagent Tugay Tursucu aan bij Op1.

Wethouder Vincent Karremans en politieagent Tugay Tursuçu zijn helemaal klaar met drugsoverlast en opgeblazen portieken in hun geliefde Rotterdam. En vinden dat iedereen die wel eens een lijntje coke gebruikt medeverantwoordelijk is. Dat gaat journalist – en soms ook wel eens gebruiker – Thijs Roes veel te ver.

Weinig bewustzijn

“Als het over drugscriminaliteit gaat, gaat het altijd over heel veel zaken. Maar we vinden dat de rol van de gebruiker onderbelicht blijft”, begint Vincent Karremans. Terwijl het volgens de wethouder begint bij de vraag van de gebruiker. “Er is bij jongeren wel bewustzijn over de relatie tussen bijvoorbeeld vliegen en klimaatverandering. Maar bij drugsgebruik is er bij diezelfde jongeren veel minder bewustzijn over het feit dat hun drugsgebruik verband houdt met al die ellende die op kwetsbare wijken neerdaalt in Rotterdam.”

En dus moet er meer bewustzijn worden gecreëerd, vindt Karremans. “Te veel mensen zijn er niet bewust mee bezig; ze kijken weg of weten het niet.” Met posters, die soms best heftig zijn, hoopt de wethouder te bereiken dat wegkijken niet meer mogelijk is. “Je bent niet zelf verantwoordelijk, maar je draagt er wel aan bij. Als jij jezelf stimuleert via een pilletje of coke, stimuleer je ook de drugsmaffia. Die link proberen we tussen de oren te krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Meer bewustzijn dus. Maar tegelijkertijd gaan er stemmen op om drugsgebruik te legaliseren. Op die manier houd je het volgens sommige mensen zelf in de hand. Zanger Blaudzun, die veel op festivals optreedt, vindt het gebruik van drugs dan ook best normaal. “Ik vind het heel normaal en ik vind het ook een belachelijke campagne.”

‘Als je ranja verbiedt, ontstaat ook criminaliteit’

Volgens de zanger ontstaat er criminaliteit als je ‘normale’ zaken verbiedt. “Als je ranja of koffie gaat verbieden, ontstaat er ook criminaliteit”, aldus Blaudzun. “De waarheid is dat het bestaat en dat het verboden is. Op het moment dat je iets verbiedt, ontstaan daar allemaal schimmige dingen omheen.”

Daar is Thijs Kroes het mee eens. Volgens de journalist ontstaat er een Kloof tussen de mensen die het normaal vinden en de politie, die je eigenlijk te vriend wil houden. “Je komt nu heel vaak in de situatie dat de politie niet je vriend zal zijn.”

Het is nu eenmaal illegaal

Veel te makkelijk, vindt Vincent Karremans, die benadrukt dat drugs nu eenmaal verboden zijn. “Je kunt wel vinden dat iets niet illegaal moet zijn, maar het is illegaal. Ik kan ook door rood rijden en vinden dat de kleuren er niet toe doen, maar zo werkt het niet in de samenleving. We maken met elkaar democratisch afspraken. Daar hebben we de Eerste en Tweede Kamer voor. Die bepalen welke drugs legaal en welke illegaal zijn. Dat betekent dat je als gebruiker, hoe normaal je dat ook vindt, de drugscriminaliteit stimuleert.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over drugscriminaliteit terug. 

 

Vergelijkbare artikelen