Extinction Rebellion spant kort geding aan tegen politie

Extinction Rebellion eist in een kort geding een verbod op het gebruik van waterkanonnen tegen klimaatactivisten op de A12. Door de inzet van de waterwerpers zijn volgens de actiegroep meerdere gewonden gevallen. Heeft het kort geding kans van slagen? We bespreken het vanavond met voorzitter van de Politiebond Jan Struijs en Paul Hendriksen van Extinction Rebellion.

Menig demonstrant is al eens kleddernat geworden. Is het niet het van het veranderende weer, waar de demonstranten voor demonstreren, dan is het het waterkanon van de politie. En daar moet een einde aankomen, vinden ze. Waarom? “Het is geen effectief middel”, legt Paul Hendriksen uit.

Kort geding

Het Extinction Rebellion lid spande een kort geding aan en eist dat de politie stopt met het inzetten van het waterkanon. “Er is nog nooit iemand weggelopen toen het werd ingezet.” Jan Struijs, voorzitter van de Politiebond, is niet van plan te stoppen met het waterkanon.

“In de veertig jaar dat ik er rond loop, heb ik nog nooit een kort geding meegemaakt dat het middel van de politie op voorhand al wordt verboden. Als de rechter zegt dat we het niet mogen gebruiken, wat is dan de volgende stap? Dat we geen wapenstok mogen gebruiken? Dit is iets unieks.”

Gratis tip

Het wordt niet op voorhand verboden, reageert Hendriksen. “Dit ding is al een keer of zeventien ingezet. We weten het effect en het effect is nul. Als het effect van een middel nul is, dan is het toch gek om het opnieuw te gebruiken.” De demonstranten bereiden zich ook voor op het waterkanon. “Je hebt je poncho aan, je hebt je waterdichte spullen en je zit de bui uit.”

Waarom wil Extinction Rebellion dan dat de politie ermee stopt, als het toch weinig effect heeft. “Een gratis tip. Ik heb gekeken naar een situatie waarin de politie het inzette en een situatie waarin het niet werd ingezet. Als het niet wordt ingezet, gaan de arrestaties sneller. Dan is de weg sneller vrij.” Struijs ziet de demonstranten wel degelijk weggaan. “Het is maar een kleine groep die blijft zitten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met voorzitter van de Politiebond Jan Struijs en Paul Hendriksen van Extinction Rebellion terug.

Vergelijkbare artikelen