Zijn accijnsverhogingen de manier om mensen te laten stoppen met roken?

De overheid wil in 2040 een rookvrije generatie. Hoe? Door sigaretten onbetaalbaar te maken. Door de aanstaande accijnsverhoging gaat een pakje al tien euro kosten. Is dat de manier om mensen te laten stoppen met roken? We bespreken het in Op1 met eigenaar van de oudste tabakszaak van Nederland Marco van der Horst, ex-roker Eva Simons en longarts Leon van den Toorn. 

Per 1 april volgend jaar moeten rokers nog meer betalen voor een pakje sigaretten. Alles om zoveel mogelijk mensen te laten stoppen. Maar werkt dat wel? Of is het pesten van mensen met een kleine portemonnee? “Er wordt vaak gezegd dat dit mensen die het moeilijk hebben het alleen maar moeilijker maakt”, zegt longarts Leon van den Toorn.

Cijfers liegen niet

Volgens de longarts liegen de cijfers echter niet. “Die zeggen dat juist de mensen met een kleine portemonnee en de jongeren ermee stoppen. Dat zijn juist de doelgroepen de we willen bereiken”, vertelt Van den Toorn.

Cijfers mogen dan liegen; in de oudste tabakszaak van Nederland merkt eigenaar Marco van der Horst niks van een afname van het gebruik. “Wij verkopen nu onevenredig veel vloei, papier om shag van te draaien. Dat komt niet omdat iedereen ineens dunne shag draait. Er wordt gewoon ergens anders tabak gekocht tegen een lagere prijs.”

Onderkant van de samenleving

Ook los van het smokkelen van tabak en sigaretten ziet Van der Horst dat mensen met een kleine portemonnee in de problemen raken. “Ze zijn op zoek naar de goedkoopste tabak en de goedkoopste vloei. Het is echt wel de onderkant van de samenleving”, aldus de winkeleigenaar.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over accijnsverhogingen voor sigaretten en tabak terug. 

Vergelijkbare artikelen