Ilja Gort over hoe het verder moet met wijnland Frankrijk

Hoe lang blijft Frankrijk nog het wijnland van de wereld? Door klimaatveranderingen gaat de kwaliteit van de wijn omlaag, vanwege de hoge inflatie daalt de wijnconsumptie en Duitsland is bezig met een opmars. Hoe moet het verder met het land van de wijngaarden? Wijnboer Ilja Gort schuift aan bij Op1.

Er is door de Franse overheid 200 miljoen euro uitgetrokken om hun overschotten aan wijn te vernietigen. De wijndrinker kiest steeds vaker voor een wijntje uit een ander land. ”Een normaal land tuned in op zo’n veranderende vraag, maar in Frankrijk doen ze dat niet. Daar zeggen ze: wij vinden dat het zo moet en iedereen moet dat zo doen.”

Wat ook meespeelt is dat mensen in Frankrijk minder alcohol zijn gaan drinken. ”In de jaren ’50 werd er campagne gevoerd om de mensen meer wijn te laten drinken, nu zijn ze campagne aan het voeren om de mensen minder wijn te laten drinken. Er is ook een verschuiving van rood naar wit. Mensen drinken meer een witje dan een roodje.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen