Wat zijn de mooiste ervaringen van correspondenten?

Hoe ga je om met de Chinese overheid die je werk als journalist probeert te dwarsbomen? Hoe doe je aan waarheidsvinding als de Russische regering censureert? En hoe doe je verslag van de Amerikaanse samenleving, die steeds meer polariseert? In Op1 praten we met correspondenten Marieke de Vries, Sjoerd den Daas en David Jan Godfroid over hun persoonlijke ervaringen als correspondent. 

Hoe is het om in je eentje te belanden in een wildvreemd land en daar deskundig verslag te doen van zo’n wereldmacht? Correspondenten Marieke de Vries, Sjoerd den Daas en David Jan Godfroid doen al jaren verslag vanuit Rusland, China en de Verenigde Staten. Wat zijn hun mooiste ervaringen?

“In al die jaren heb je natuurlijk waanzinnig veel ontmoetingen, op allerlei plekken en in allerlei omstandigheden.” begint David Jan Godfroid. “Het zijn mensen op hoge posities, lage posities, geen posities, het is zowat onmogelijk om daar een keuze uit te maken.”

Toch is er voor Godfroid een ontmoeting die boven alles uitsteekt. “Aan het begin van mijn correspondentschap had ik de belangrijkste ontmoeting uit mijn leven kan ik wel zeggen. Ik werkte met een jongen als fixer, iemand die dingen voor je vertaald en dergelijke, die kon op een gegeven moment niet en stuurde een vervanger. Dat was Alexandra. Daar ben ik waanzinnig verliefd op geworden en zij op mij. We zijn een jaar later getrouwd.”

Bestorming Capitool

Zo’n verhaal heeft Marieke de Vries niet meegemaakt, maar bijzondere mensen die ze ontmoet heeft zijn er genoeg. Recent springt er nog eentje voor haar uit. “Een van de meest recente is na de bestorming van het Capitool. Veel Capitoolpolitie mensen zijn daarna in de problemen gekomen en vijf ervan hebben ook zelfmoord gepleegd. Ik ben in contact gekomen met de psychologe die deze agenten nu begeleid. Een van de agenten die ze nu begeleid is Michael Fanone, heel bekend geworden, omdat hij echt aan zijn haren het Capitool uitgetrokken door die mensen. Hij heeft twee hartaanvallen gekregen daar, het nauwelijks overleeft en daar exclusief met ons over gesproken. Dat was een indrukwekkend gesprek.”

Kan Sjoerd den Daas daar dan nog overheen met een bijzondere ontmoeting? “Ik volg eigenlijk David Jan. Er zijn zo verschrikkelijk veel ontmoetingen die je hebt. Maar als je er eentje moet uitpikken, zijn het de mensen die opstaan tegen onrecht en de mensen die dat nu nog steeds durven tegen de almachtige Chinese overheid. Iemand die net uit de bak komt en gelijk weer bereid is om met ons te praten bijvoorbeeld.”

Vergelijkbare artikelen