DSW-directeur Aad de Groot luidt de noodklok

De basisverzekering van zorgverzekeraar DSW wordt in 2024 11,50 euro duurder: de grootste stijging in jaren. DSW zegt dat er iets moet veranderen, anders is de premie over een paar jaar niet meer te betalen. Wordt de zorg onbetaalbaar? DSW-directeur Aad de Groot maakt zich zorgen en schuift aan bij Op1.

Het is een jaarlijks terugkerend zorgfenomeen in het najaar: de bekendmaking van de zorgpremies voor het komende jaar. Zoals altijd maakt DSW als eerste bekend wat de nieuwe premie kost. Wederom een stijging. Echter nog nooit zo groot als nu. De basisverzekering van zorgverzekeraar DSW wordt in 2024 namelijk 11,50 euro duurder: de grootste stijging in jaren.

Noodklok luiden

Reden genoeg voor DSW-directeur Aad de Groot om de noodklok te luiden. “Het is tijd voor andere keuzes in de zorg.” De Groot ziet dat er steeds meer mensen moeite hebben om de hoge premie te betalen. “Er worden meer betalingsregelingen aangevraagd. We krijgen ook steeds meer mensen die zorg gaan mijden. Dat is inmiddels al tien procent. Geneesmiddelen worden niet meer opgehaald of mensen stellen hun bezoek aan het ziekenhuis uit.”

De DSW-directeur hekelt ook de grote verschillen in Nederland. “Als je in een achterstandswijk geboren wordt, leef je gemiddeld zeven jaar korter. Gemiddeld heb je vijftien gezondheidsjaren minder.” Wordt in Nederland goede zorg dan iets voor de rijken? “Zo ver is het niet. Maar het is dus wel zo dat wij de omstandigheden niet zo kunnen creëren om iedereen op dezelfde manier een gezond leven te kunnen laten leiden.”

Focus op zorg veranderen

De focus op hoe in Nederland zorg geleverd wordt moet veranderen, wat De Groot betreft. “Als iemand nu in een tochtig huis woont, raakt dat huis beschimmeld. De mensen worden ziek, gaan niet meer werken en komen in de schulden. Uiteindelijk komen ze in de GGZ. Nu denken we: ‘hoe gaan we de GGZ organiseren?’ Maar we moeten ervoor zorgen dat die mensen niet in een tochtig huis gaan wonen. Dat vraagt samenwerking met alle zorgpartijen. Wij, zorgaanbieders en gemeenten. Dat is de enige manier om deze opgave echt op te lossen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met DSW-directeur Aad de Groot terug.

Vergelijkbare artikelen