Opties om wangedrag in voetbalstadion te voorkomen

Vuurwerk op het veld, huilende kinderen op de tribunes en de bestorming van de hoofdingang van de Amsterdam ArenA. Alweer liep het uit de hand in de Eredivisie. Hoe moet het wangedrag in de voetbalstadions aangepakt worden? Dat bespreken we in Op1 met lid van de Stadion en Veiligheidscommissie bij de UEFA Michael van Praag, Voorzitter Vereniging van Contractspelers Evgeniy Levchenko en VVD-Kamerlid Ingrid Michon. Wat zijn de opties om wangedrag in voetbalstadions te voorkomen?

Vuurwerk op het veld, huilende kinderen op de tribunes en de bestorming van de hoofdingang van de Amsterdam ArenA. Alweer liep het uit de hand in de Eredivisie. En dat moet stoppen, vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. In Nieuwsuur vertelde ze dat er strenger gefouilleerd moet worden. Zo makkelijk gaat dat niet in een voetbalstadion, weet lid van de Stadion en Veiligheidscommissie bij de UEFA Michael van Praag. “Ze doet wat gemakkelijk.”

Condooms

Dat dat niet zo makkelijk is, leerde Van Praag tijdens een wedstrijd bij Juventus. “Voor de pauze lagen er op het damestoilet meer dan honderd condooms op de grond. Daar wordt vuurwerk ingestopt en op plaatsen naar binnengestoken waar je niet fouilleert.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Strafrechtelijk

Hoe moet het dan opgelost worden? Aan de regels ligt het niet, weet de UEFA-bestuurder. “Die zijn goed.” Het ligt aan de afspraken. “Je moet het heel strikt van tevoren afspreken en je moet het dan ook doen als bestuur. Maar men durft dat nu niet.”

Michael van Praag wil dat hooligans strafrechtelijk vervolgd worden en stadionverboden niet meer onder het civiel recht vallen. “De Engelsen hebben strafrechtelijke stadionverboden. Met een omgevingsverbod en een meldingsplicht.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verplichte vergunning

“Er zijn al mensen strafrechtelijk vervolgd voor het gooien van vuurwerk”, vertelt VVD-Kamerlid Ingrid Michon. Dat is niet voldoende. Daarom pleit ze voor een verplichte vergunning voor iedere wedstrijd in de Eredivisie. “Dan kan de burgemeester voor elke specifieke wedstrijd afspraken maken met de clubs.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Michael van Praag, Evgeniy Levchenko en Ingrid Michon over de veiligheid in voetbalstadions terug.

Vergelijkbare artikelen