Frank Paauw: “Wie is nou de baas in het stadion?”

Een schande, schaamte of het failliet van het Nederlandse voetbal. Na afloop van Feyenoord-Ajax ging het niet over de uitslag, maar over Davy Klaassen, die bekogeld werd met een aansteker en met een hoofdwond van het veld moest. Is de Nederlandse voetbalsupporter nog wel in toom te houden? We bespreken het met portefeuillehouder voetbalgeweld en hooligans bij de Nationale Politie Frank Paauw.

Het lijkt eerder wekelijkse kost dan uitzondering: incidenten in voetbalstadions. Het is de vraag waar alle problemen vandaan komen. “Het is structureel en we kunnen corona hier de schuld niet meer van geven”, vertelt politiechef Frank Paauw, die wel een aantal nieuwe dingen ziet ontstaan.

“Er is een nieuwe groep jonge supporters, die je eigenlijk geen supporters mag noemen, waar wij relatief slecht zicht op hebben”, zegt de politiechef. “Deze jongeren hebben slecht contact met de supportersbegeleiders van de clubs, maar ook met die van de politie. Ze zijn slecht aan te sturen of te combineren met degene die nog enigszins de codes van de harde kern bewaken.”

Baas in het stadion

Dat is niet het enige. Ook de kwaliteit van de beveiliging in de stadions is erop achteruit gegaan, denkt Paauw. “Door de coronacrisis zie je dat de veiligheidsorganisaties in de stadions en van het betaald voetbal er in kwaliteit en in aantal niet op vooruit zijn gegaan.” Volgens Paauw draait het om de vraag wie er de baas in het stadion is. “Dat is eigenlijk niemand meer”, is de conclusie die hij trekt. “Je ziet hier gewoon dat de veiligheidsorganisaties niet in staat zijn om het goed te regelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De grote vraag is hoe het anders moet. Is publiek bij voetbalwedstrijden nog wel mogelijk in de toekomst? “Ik denk dat iedereen het zat is en dat iedereen ook bereid is om naar andere regimes moeten gaan om dit aan te pakken”, aldus Paauw.

Aantal supporters terugbrengen

“Je kan niet meer zeggen dat het alleen maar om enkelingen gaat. Als je kijkt naar gisteren zie je ook dat het geen enkelingen zijn, maar een heleboel mensen die gegooid hebben. Ik denk dat je ernaartoe moet dat je bepaalde vakken vrij gaat houden. Als je veiligheidsorganisatie niet in staat is om de veiligheid te garanderen, zul je iets moeten doen aan het aantal supporters”, besluit de politiechef.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Er moeten meer maatregelen worden genomen tegen incidenten in voetbalstadions, vindt Frank Paauw en daar zullen we met zijn allen een steentje aan moeten bijdragen. “Baas worden in eigen stadion heeft een prijs en die prijs zullen we met zijn allen moeten willen betalen.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen