Kasper Willebrandts over de oudste olifant van Nederland

Groot verdriet in Diergaarde Blijdorp: de 53-jarige Irma, de oudste olifant van Nederland, is overleden. Een olifant die meerdere keren geschiedenis schreef. Kasper Willebrandts zorgde twintig jaar voor haar en moest samen met de artsen beslissen haar in te laten slapen. 

De oudste olifant in Diergaarde Blijdorp, genaamd Irma, is op 53-jarige leeftijd overleden. Irma arriveerde 48 jaar geleden in Blijdorp en vestigde in 1984 een bijzondere mijlpaal als de eerste olifant die met succes een gezond jong ter wereld bracht in een Nederlandse dierentuin, namelijk Bernhardine.

In Diergaarde Blijdorp is geschokt gereageerd op het overlijden van Nederlands oudste olifant. Kasper Willebrandts verzorgde het indrukwekkende dier maar liefst twintig jaar. “Het doet wel wat met me”, vertelt de verzorger, die wel weet dat dit de juiste beslissing was. “Het zou heel egoïstisch zijn als ik het dier nog een jaar zou verzorgen en apart zou zetten. Dan is het geen olifant meer. Een olifant hoort in een kudde, ze verloor heel veel gewicht en communiceerde niet meer met de jonge dieren. Het was een opstapeling van.”

Rouwen typisch olifanten gedrag

Na het overlijden van Irma is duidelijk te zien dat de olifanten in rouw zijn, vertelt Willebrandts aan de hand van beelden die ’s nachts zijn opgenomen. “We hebben haar apart gezet en geëuthanaseerd. Daarna hebben we de groep erbij gelaten. Je ziet de dieren rustig en kalm erbij staan. Er gebeurt niks, halve aanraken en rond Irma lopen. Dat rouwen in typisch olifantengedrag en dit waren vier verschillende generaties. Daar zit een rouwproces aan”, aldus de verzorger.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het overlijden van olifant Irma terug.

Vergelijkbare artikelen