Henri Bontenbal over Algemene Politieke Beschouwingen: “Beetje klotsende oksels”

Het is dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen. Donderdag was het de beurt aan de demissionaire regering om vragen vanuit de Kamer te pareren. Hoe brachten zij het ervan af? Politiek verslaggever voor WNL Marieke Smits volgt het debat op de voet en schuift aan met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal, die zijn debuut maakte als fractievoorzitter.

Samen met Prinsjesdag worden de algemene politieke beschouwingen beschouwd als een van de meest belangrijke dagen in het parlementaire jaar. Tijdens deze algemene beschouwingen wordt niet alleen de Troonrede behandeld, maar er wordt ook gereageerd op de Rijksbegroting.

Klotsende oksels

Voor de uitzending van Op1 zijn de Algemene politieke beschouwingen afgerond. Het traditionele debat over de Miljoenennota. Het was ook de eerste voor CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal. Hoe vond hij dat het ging? “Het was leuk en spannend.”

“Ik had wel een beetje klotsende oksels, maar het was erg leuk om het voor de eerste keer te doen. Heel leuk om het CDA-verhaal te vertellen.” De nieuwe leider van het Christen-Democratisch Appèl ervoer het als een spannend debat. “Het was onduidelijk waar het heen zou gaan. Rutte, de gedoodverfde kandidaat waar iedereen op kon schieten, was er ook niet meer. Waar gaat het gevecht dan nog over? Het was spannend waar het uit zou komen.”

Een jolige Rutte

Marieke Smits zag een jolige Rutte. “Hij had er heel veel zin in.” Tegelijk ging hij volgens de politiek verslaggever voor WNL snel door de onderwerpen heen. “Hij ging als een sneltrein. Hij heeft het echt afgeraffeld. Er was bijna geen doorkomen aan. Maar je merkte dat hij er echt zin in had. Met degenen die er al jaren zitten, zoals Wilders en Klaver, maakte hij zo af en toe een lolletje. Dat zag je echt aan hem af.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Henri Bontenbal en Marieke Smits terug.

Vergelijkbare artikelen