Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. In Nederland is het aantal patiënten de laatste tien jaar met 30 procent toegenomen. Ook steeds meer jongeren, zelfs 20’ers en 30’ers, krijgen de ziekte. Een van de belangrijkste oorzaken: bestrijdingsmiddelen. Daarom pleit neuroloog Bas Bloem voor een verbod. Hij schuift vanavond aan met Robin Zwiers, die de diagnose Parkinson kreeg op z’n 26, en met Els Haring, die haar Parkinson wijt aan haar werk tussen de tulpenbollen.

Parkinson. Het is inmiddels de snelst groeiende Hersenziekte ter wereld. En ook steeds meer jonge mensen krijgen de diagnose. Een van de belangrijkste oorzaken: bestrijdingsmiddelen. “In Nederland is Parkinson in de afgelopen tien jaar met dertig procent gestegen”, vertelt Neuroloog Bas Bloem.

Volgens de Neuroloog zijn bestrijdingsmiddelen een grote oorzaak van die stijging. Hij denkt dat daar zo snel mogelijk mee moet worden gestopt. “Het is een van de ergste dingen die een mens kan overkomen en ik denk dat het een ziekte is die we onszelf aandoen. Het is een welvaartsziekte. De ziekte kwam voor 1817 nauwelijks voor.”

Parkinson door pesticide

Bloem vertelt dat de groei begon met de beruchte luchtverontreiniging in Londen en dat we daarna pesticide zijn gaan gebruiken om de wereldbevolking te voeden. Juist pesticide heeft een bijna directe link met de ziekte van Parkinson. “Boeren en tuinders, die veel pesticide gebruiken, hebben een verhoogd risico op Parkinson. Als je pesticide geeft aan een muis of een rat tast het precies het precies het Parkinsongebied aan. Ze krijgen last van trillen, stijfheid en traagheid.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Parkinson terug.

Vergelijkbare artikelen