Klaver en Bikker willen minimumloon volgend jaar verhogen naar 14 euro

Bestaanszekerheid is niet vanzelfsprekend, zei koning Willem-Alexander in de Troonrede. Het kabinet trekt twee miljard uit om te voorkomen dat armoede toeneemt. Desondanks komt coalitiepartner ChristenUnie samen met oppositiepartij GroenLinks/PvdA met een aanvullend plan. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver en ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker zijn te gast in Op1.

Mirjam Bikker en Jesse Klaver willen dat het minimumloon volgend jaar verhoogd wordt naar 14 euro. ”Het sociaal minimum is in Nederland gewoon te laag”, zegt Klaver. ”Dit is een stap die we nu verantwoord vinden. Want als je nu in een keer te grote stappen zet, dat moet het systeem ook goed aankunnen.” In hun verkiezingsprogramma pleit PvdA/GroenLinks ervoor om het minimum op termijn te verhogen naar 16 euro in 2026 en ChristenUnie wil dat het minimale loon 18 euro wordt in 2028.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Timmermans

Het worden waarschijnlijk de laatste Algemene Politieke Beschouwingen voor Jesse Klaver, nu Frans Timmermans de leider van Verenigd Links is geworden. ”Er is een tijd aangebroken om te doen wat het beste is voor Nederland, en niet perse wat het beste is voor jezelf. We gaan debatteren met 21 partijen in het parlement. Ik denk niet dat Nederland daar beter van wordt. Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is dat politieke partijen met elkaar samenwerken en dat je daarmee verder komt in dit land. De idealen waar ik voor sta zijn veel groter dan de persoon.”

Ondanks dat Klaver de klus zelf ook graag gedaan had, vindt hij Timmermans toch echt de betere kandidaat. ”Als je oorlog hebt op het Europese continent vind ik het een fijne gedachte dat we straks een premier hebben met zo’n enorme ruime internationale ervaring als Frans Timmermans. Ik denk dat hij daarin excelleert. Als je ziet wat hij voor elkaar heeft gekregen in Europa, met de natuurherstelwet en de Green Deal, dat is bewonderenswaardig. Daarmee krijgt Nederland hopelijk een premier die echt het verschil kan maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen