Plannen kabinet gunstig voor gezinnen, alleenstaanden in de bijstand gaan er fors op achteruit

Het kabinet trekt maar liefst 2 miljard uit om de armoede in ons land tegen te gaan. Maar gaan we er daadwerkelijk ook op vooruit? Nibud-directeur Arjan Vliegenthart heeft het boekje van verschillende huishoudens doorgerekend en vertelt of we de plannen van het kabinet gaan voelen in portemonnee.

De meeste huishoudens hebben volgend jaar iets meer te besteden dan dit jaar. ”Dat komt niet alleen door de kabinetsplannen, maar ook omdat de cao’s stijgen”, zegt Vliegenthart. Een van de meest effectieve maatregelen is het verhogen van het kindgebonden budget. ”We zien dat gezinnen met kinderen er echt op vooruit gaan.”

Vliegenthart noemt twee groepen die er juist op achteruit gaan. ”Mensen in de bijstand die geen kinderen hebben. Die gaan er zeven tientjes per maand op achteruit. Dat is fors. Afgelopen jaar kregen zij er door die energietoeslag echt veel bij. Die vervalt nu en daar heeft die groep echt last van. Hetzelfde geldt voor mensen met een AOW-uitkering en geen pensioen. Die kregen ook die toeslag en de regeling met het kindgebonden budget krijgen zij niet. Daar zitten echt de kwetsbaarheden.”

”Het onderliggende vraagstuk van wat je nou nodig hebt om rond te kunnen komen in Nederland is nog lang niet opgelost. De basis moet je ook echt omhoog trekken. Dat laat de regering liggen voor het volgende kabinet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen