“Van bestaanszekerheid een belangrijk politiek thema maken is een groot risico”

Bestaanszekerheid is een van de belangrijkste thema’s van de komende verkiezingen. Door de uitgelekte Miljoenennota weten we aan de vooravond van Prinsjesdag al veel over de plannen van het kabinet om de koopkracht te vergroten en de armoede te bestrijden. Maar wat is bestaanszekerheid precies en draait het kabinet aan de juiste knoppen? We bespreken het met de hoofdeconomen van de drie Nederlandse grootbanken Sandra Phlippen, Marieke Blom en Ester Barendregt.

Vandaag, de derde dinsdag van september, is het Prinsjesdag en dat betekent dat Sigrid Kaag de Miljoenennota aanbiedt. De belangrijkste plannen zijn traditiegetrouw alweer uitgelekt. Wat opvalt: Den Haag stort zich op armoedebestrijding, of moeten we zeggen, op de ‘bestaanszekerheid’?

Bestaanszekerheid

Volgens Ester Barendregt, hoofdeconoom bij de Rabobank, gaat bestaanszekerheid over meer dan alleen geld. “Het gaat er natuurlijk om of mensen genoeg inkomen hebben om te doen in de maatschappij. Daaromheen gaat het ook om de veiligheid en je gezondheid.”

Hoofdeconoom bij de ABN AMRO Sandra Phlippen vindt het een groot risico dat de politiek zich zo inzet voor de bestaanszekerheid.  “Niet iedereen heeft vertrouwen in de politiek en als je grote beloftes maakt, is het moeilijk die na te komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug met Sandra Phlippen, Marieke Blom en Ester Barendregt.

Vergelijkbare artikelen