“Meloni wordt geconfronteerd met de weerbarstige realiteit op Lampedusa”

De afgelopen dagen komen er weer duizenden vluchtelingen met gammele bootjes naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Intussen sloot de Europese Unie een deal met Tunesië om de instroom te beperken. Gaat dat werken? We bespreken het met Europarlementariër Malik Azmani (VVD), Italiëkenner Eveline Rethmeier en Europa-correspondent Stefan de Vries.

Het is al tijden chaotisch op het Italiaanse Lampedusa. Op het kleine eiland, met een oppervlakte van twintig vierkante kilometer, komen sinds de jaren negentig immigranten per boot aan. Eerst voornamelijk uit Albanië, nu voornamelijk uit Tunesië. Elke dag komen er duizenden mensen asiel aanvragen met op woensdag een record: bijna 7.000 immigranten op één dag. En dat is gigantisch. Op het eiland wonen er maar zo’n 6.300 mensen.

Meloni heeft een probleem

Eerst werd het Italiaanse eiland ontzien, vertelt Eveline Rethmeier. “Een hele tijd werden de bootjes weggehouden bij Lampedusa. Ze werden eerder opgepikt op de Middellandse Zee en werden ze over Italië verspreid. Dat is veranderd. Dat komt ook door Giorgia Meloni. Die heeft nu wel echt een probleem.”

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, bezocht afgelopen zondag met de Italiaanse premier Meloni het Italiaanse eiland Lampedusa. Eveline Rethmeijer: “Meloni wordt geconfronteerd met de weerbarstige realiteit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug met Eveline Rethmeier, Malik Azmani en Stefan de Vries.

Vergelijkbare artikelen