Kasper Goethals zag in Tunesië dat mensensmokkelaars niet wakker liggen van verdrinkende migranten

Journalist Kasper Goethals interviewde mensenhandelaars uit Tunesië, waar een dodelijke migratieroute naar Europa ontstaat. Verdrinkende migranten? ‘Liggen we niet wakker van’, zo kreeg Goethals te horen. Hij schuift aan bij Op1 samen met Europarlementariër Malik Azmani, die hoopt een deal te kunnen sluiten met landen als Tunesië om migratie te stoppen.

”De nieuwe route via Tunesië bestaat uit twee verschillende groepen migranten die die route nemen”, vertelt Goethals. ”Een deel zijn Tunesiërs die teleurgesteld zijn door beloftes van de Arabische lente die er niet zijn gekomen. Er zijn veel economische problemen en er komt geen toerist meer die kant op. De laatste acht maanden zien we dat er ook steeds meer Sub-Sahara Afrikanen die route nemen.”

”De smokkelaars vertelden mij in groot detail hoe zij dat deden. Hoeveel het kost. Hoe ze zich erbij voelen als zo’n bootje omgaat. Ik heb met een man gesproken die zei dat hij er niet wakker van ligt. Hij zei: ‘Als jouw moeder huilt, dan huilt de mijne niet. Dan breng ik geld op de plank en dan word ik rijk’.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Deal

Europarlementariër Malik Azmani hoopt een deal te kunnen sluiten met Tunesië om de migratie een halt toe te roepen. ”Migratie is grenzen stellen. En dat vinden we altijd heel moeilijk met elkaar. Maar je kunt niet onbeperkt mensen die naar Europa of Nederland willen ook toelaten.” 

Kasper Goethals heeft er een hard hoofd in dat de Tunesische president Saied migranten gaat terugnemen. ”Hij wil helemaal geen Afrikaanse migranten terugnemen. Hij jaagt ze in eigen land weg.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen