Zaanse mayonaise middel tegen rattenoverlast

Ze knagen aan onze muren, zitten in ons vuilnis en geven veel mensen de kriebels: ratten. Het knaagdier is aan een opmars bezig en zorgt voor zoveel rattenoverlast dat ongediertebestrijder Peter Hollander het werk bijna niet meer aankan. Hij schuift aan samen met Bioloog Auke-Florian Hiemstra, die uitlegt dat de oorzaak van het rattenprobleem grotendeels bij onszelf ligt.

Steden over de hele wereld worden belaagd door een knaagplaag. We griezelden bij de beelden uit grote Amerikaanse steden, maar de viervoeters veroveren ook het Nederlandse stad en platteland. “De waarnemingen nemen toe, maar dat wil niet meteen zeggen dat er ook meer ratten zijn”, vertelt Auke-Florian.

Rat is het probleem niet

“We hebben vogeltellingen en zelfs molshopentellingen, maar nog geen rattentellingen”, gaat de bioloog verder.  Hij vindt dat we op een andere manier naar de rat moeten kijken. “De rat wordt natuurlijk heel erg met de pest geassocieerd, maar de rat is het probleem niet. De rat is een symptoom van dat we verkeerd met de stad omgaan. We laten ons eten maar rondslingeren en dan worden we boos op de soort die dat komt opruimen.”

Zaanse Mayonaise

Of het nou onze eigen schuld is of niet. Ongediertebestrijder Peter ‘The terminator’ Hollander heeft zijn handen vol aan het beestje, dat hem dikwijls te slim af is. “Ze zijn heel slim. Ze lopen om mijn klemmen heen en kunnen die ook afslaan.” Om ze ratten toch in de val te lokken, is Hollander altijd op zoek naar nieuwe lokmiddelen. Inmiddels heeft hij een goed middel gevonden. “Zaanse mayonaise is mijn beste lokstof”, aldus Hollander.

Zaanse mayo werkt dus, maar betekent dat dan ook dat gewoon een blokje kaas niet meer werkt? “Nee dat droogt uit. Mayonaise blijft lekker vet, die ruikt goed en daar lopen ze goed op”, besluit de ongediertebestrijder.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de rattenoverlast terug.

Vergelijkbare artikelen