Marijnissen wil minimumloon naar 16 euro, grote bedrijven moeten meer winstbelasting betalen

De SP wil van de verkiezingen een echte ideeënstrijd maken en zet zelf vol in op meer bestaanszekerheid. Hoe gaat Lilian Marijnissen zich onderscheiden, nu dat thema meer in trek is dan ooit? Dat vertelt ze in Op1.

Een zeldzaamheid; de SP is op links voorbijgestreefd door de ChristenUnie als het gaat om het minimumloon. Waar Marijnissen pleit voor een minimumloon van 16 euro, pleit CU-leider Bikker voor een minimum van 18 euro. ”Ik geloof dat dat wel pas is in 2028, en wij zeggen die 16 euro nu. Dus dan zit je in 2028 al een stuk hoger dan mevrouw Bikker”, reageert Marijnissen.

Het huidige minimumloon ligt net iets hoger dan 12 euro, en Marijnissen wil dus meteen naar 16 euro. Ze wil grote bedrijven met grote winsten laten opdraaien voor de kosten. ”Daar valt heel veel geld te halen. Ze betalen nu heel weinig winstbelasting. En de winsten worden vooral verdeeld onder de aandeelhouders. Dat vinden wij niet eerlijk. Laten we de winsten verdelen onder de mensen die ervoor hebben gewerkt.”

Arbeidsmigratie

Marijnissen wil dat er een tijdelijke stop komt op arbeidsmigratie vanwege de vele misstanden. ”De arbeidsinspectie zegt dat het op dit moment dweilen met de kraan open is. Arbeidsmigranten worden op zo’n grote schaal uitgebuit in Nederland. Dat is mensonterend en een grote schandvlek in onze samenleving. Zij kunnen dat niet meer handhaven omdat het te veel is.”

”Er zijn ook geen huizen voor mensen om hier te wonen. Ik vind dat als wij mensen hierheen halen om voor ons te werken, dan hebben we ook de plicht om ze fatsoenlijk te kunnen huisvesten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Lilian Marijnissen terug.

Vergelijkbare artikelen