Dassen wil een ‘Verenigde Staten van Europa’: ”Er wordt te vaak vanuit nationale belangen geredeneerd”

In het nieuwe verkiezingsprogramma pleit Volt voor grote systeemveranderingen, een radicaal ander mensbeeld en een ‘Verenigde Staten van Europa’. Hoe ziet de partij dit voor zich? Lijsttrekker Laurens Dassen vertelt het bij Op1.

”Nederland kan gewoon blijven bestaan, net zoals provincies in Nederland nog steeds bestaan”, vertelt Laurens Dassen over zijn plannen voor een Verenigde Staten van Europa. Hij wil dat de samenwerking op Europees niveau anders georganiseerd gaat worden.

”Je kunt in Europa amper tot snelle besluitvorming komen. We hebben twee voorbeelden gehad waar dat wel lukte: bij de inval van Oekraïne en de coronapandemie. Maar verder zie je vaak dat er vanuit nationale belangen wordt geredeneerd. En dan moeten alle 27 lidstaten het met elkaar eens zijn. In deze wereld, die zo uitdagend is, dan moet je Europa op een andere manier gaan organiseren.”

Macht naar Europa

De plannen van Dassen zouden betekenen dat er veel meer macht van Den Haag naar Europa zou gaan en dat we zelf minder te beslissen hebben. ”Wij willen dan ook dat Europa democratischer wordt. Wij stemmen dan met elkaar op het Europees Parlement. Vanuit dat parlement wordt dan ook een Europese regering gevormd, die vervolgens daadkrachtig en efficiënt besluiten kan vormen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Laurens Dassen terug.

Vergelijkbare artikelen