14-jarige Veronika werd ontvoerd door Rusland: ”Ik dacht dat ze misschien mijn organen wilden afpakken”

Een half jaar geleden vaardigde het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel uit tegen Poetin. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland. Drie van deze kinderen kwamen gisteren aan in Nederland en doen hun verhaal bij Op1. Ze schuiven aan met ombudsman Dmytro Lubinets en honorair consul Karel Burger Dirven, die oproept deze Russische acties te veroordelen.

De 14-jarige Veronika uit Oekraïne is meer dan een jaar ontvoerd geweest in Rusland. ”Alles is gebeurd omdat mijn tante wat gezondheidsproblemen had en we waren al op bezet terrein. Dus we konden niet naar Oekraïne gaan omdat daar al gevechten plaatsvonden. Het dorp uitgaan was al heel eng.”

”We vertrokken nadat mijn oom en zijn peetoom drie uur daarvoor hadden gecheckt of het veilig was. Of we het zouden overleven of niet. Vervolgens zijn we weggegaan. We zagen de Russische militairen en de legervoertuigen. We hebben uitgelegd dat mijn tante problemen met haar longen heeft en zij hebben ons begeleid tot de grens waar de corridor was waar de vluchtelingen opgevangen werden.”

”We zijn vertrokken en daarna moesten we veel verhuizen. En toen ik terug naar huis wilde gaan, mocht dat niet. De reden dat ik niet weg mocht, was omdat er een bepaalde zaak was aangespannen. Dat gaven ze als reden dat er niemand weg mocht. Ze wisten precies wie ik was en wat voor werk mijn moeder doet. Ik moest me gedeisd houden, anders kwam ik in de problemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Organen

”Ik ken sommige kinderen, zij zijn ongeveer acht of negen jaar. Ze waren in Rusland en zij kregen bepaalde medicijnen terwijl ze helemaal niet ziek waren. En wat voor medicijnen, niemand die het weet. Maar ze konden die medicijnen misschien ook aan mij geven. Misschien om mijn organen te pakken voor Russische militairen. Want over dat soort gevallen werd veel gesproken. Hoewel er geen directe bewijzen waren, waren er wel veel mensen die daarover spraken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oorlogsmisdaden

Honorair consul Karel Dirven Burger vindt het belangrijk dat de Oekraïense kinderen naar Nederland gekomen zijn. ”Zij geven de Russische oorlogsmisdaden een gezicht. Er wordt bewustwording teweeggebracht dat die oorlogsmisdaden ook vandaag, morgen, en de komende maanden gewoon doorgaan. Het gaat naar schatting vanuit Oekraïne om 200.000 kinderen. De Russen zelf zeggen dat ze 700.000 kinderen ‘gered’ hebben.”

”De Russen zijn er natuurlijk meester in dat de verhaallijn van oorlogsmisdaden wordt aangegeven als humanitaire zorg in hun eigen land. Het Internationaal Gerechtshof heeft een arrestatiebevel tegen Poetin en de kinderombudsvrouw uitgevaardigd. Die spreken over een kleine 20.000 kinderen. Dat zijn exacte casuïstieken die heel goed gedocumenteerd zijn.”

”Wat deze zaak uniek maakt: er worden meerdere oorlogsmisdaden begaan door Rusland, maar die zijn niet zo goed gedocumenteerd als deze. De ironie wil dat de Russen het eigenlijk heel goed zelf aan het documenteren zijn. Want die zogenaamde pleeggezinnen plaatsen het op social media. Daar worden kinderen teruggevonden via de postings van Russische pleegouders. Die worden dan vervolgens door Oekraïense familieleden ontdekt.”

Kijk hieronder het hele gesprek terug dat Sven Kockelmann & Fidan Ekiz hadden met de Oekraïense kinderen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek uit de uitzending terug.

Vergelijkbare artikelen