Marco Kroon over De Vuurlinie: ”Bizar om bepaalde delen van je leven terug te zien”

Hij ontving de militaire Willems-Orde voor zijn moed in Afghanistan, maar liep ook trauma’s op en raakte in opspraak. De nieuwe film ‘De Vuurlinie’ vertelt het verhaal van een van de meest besproken militairen van ons land: majoor Marco Kroon. Waarom moest juist zijn verhaal verfilmd worden? Regisseur Roel Reiné vertelt het met Kroon en zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops.

Sprakeloos was Marco Kroon, toen hij de film over zijn leven zag. ”Het is heel bizar om bepaalde delen van je leven terug te zien. Wat ook meespeelt is dat je ziet dat het uiteindelijk heel veel heeft gedaan met je gezin. Het wordt niet alleen over jou heen gestort, maar over je hele gezin. En dat is wat mij het meest pijn heeft gedaan.”

Kroon vertelt dat zijn gezin met trots reageerde op de film. ”Met name de jongens. Ze hebben nu een nieuwe stok om mee terug te slaan. Ze zijn natuurlijk jarenlang gepest over de ‘boef-papa’. Ik merkte dat zij wel blij waren dat de film er was, omdat ze nu uiteindelijk niet meer zo veel hoeven te praten. Zo van: als je iets van mijn vader vindt, kijk eerst die film eens. En dan mag je hem nog steeds een lul vinden.”

Betrokkenheid

Tot zijn spijt is Kroon alleen in het begin even bij het script betrokken geweest. ”Ik ben een enorme controlfreak. Ik moest zelfs het trainen van de cast afstaan, terwijl ik dat graag zelf had gedaan. Maar helaas.”

”Als filmmaker wil je natuurlijk gewoon afstand nemen van Marco en zijn verhaal op zich”, zegt regisseur Roel Reiné. ”Ik wilde een film maken die niet alleen zijn verhaal was, maar ook het verhaal van andere veteranen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen