Het is doorgaan of doodgaan in Oekraïne

Het is doorgaan of doodgaan. Wessel de Jong reisde afgelopen weken door Oekraïne en trof een land waar bijna niets meer werkt en een volk dat moedeloos dreigt te worden. Hoe lang houden de Oekraïners dit nog vol? De NOS-verslaggever schuift aan samen met Evgeniy Levchenko. In zijn geboortestad in Oost-Oekraïne vielen afgelopen woensdag minstens 16 doden door een raketaanval. 

NOS-correspondent Wessel de Jong maakte een reis door Oekraïne. Een land dat na 1.5 jaar oorlog op instorten staat, maar het is in het land doorgaan of doodgaan. En dus gaan de Oekraïeners door, zelfs met de zwaarste taken. De Jong bezocht Oekraïeners die bezig waren het ruimen van lijken van
soldaten. “De aandacht voor de oorlog mag niet verslappen, dus we zijn niet weggelopen voor schokkende onderwerpen”, vertelt de correspondent.

Geboorte stad Levchenko aangevallen

Want na 1.5 jaar oorlog is de situatie in Oekraïne schokkend. Zeker omdat Rusland burgerdoelen in het land blijft aanvallen. De geboortestad van Evgeniy Levchenko werd afgelopen woensdag getroffen door een raketaanval. Er vielen minsten 16 doden. “Ik ken elk straatje daar en het lijkt net alsof het een film is. Het is krankzinnig dat er op deze manier wordt aangevallen en gewone burgers slachtoffer worden. Het is zo pijnlijk om te zien dat mensen geen kans krijgen om normaal te kunnen leven”, vertelt Levchenko.

Levchenko zelf heeft geen familie meer in de stad, maar er wonen nog wel veel bekenden. Hij maakt zich vanzelfsprekend zorgen. “Het zijn voornamelijk mensen waarmee ik vroeger heb gevoetbald in de jeugd. Dit is de meest bizarre aanval die ik heb gezien. Vooral omdat het zo dicht bij me staat. Zelfs aan de andere kant van de stad heeft iedereen kunnen horen dat deze aanslag gepleegd werd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wessel de Jong en Evgeniy Levchenko terug.

Vergelijkbare artikelen