Is Elon Musk een geniale innovator of een gevaarlijke gek?

Vandaag verscheen de langverwachte biografie van ’s wereld rijkste man Elon Musk. Volgens de een is het een geniale innovator, volgens de ander een gevaarlijke gek. Hoe groot is zijn macht? En hoe gevaarlijk is dat eigenlijk, bijvoorbeeld door zijn rol in de Oekraïne-oorlog? We praten erover met tech-expert Ben van der Burg, die hem op de voet volgt, en met oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif en VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski.

Is hij een geniale innovator of een gevaarlijke gek? Vandaag kwam de langverwachte biografie over Elon Musk uit, de man die ondanks een persoonlijkheidsstoornis en een dramatische jeugd de wereld veroverde. “Het is echt beide”, vertelt tech-expert Ben van der Burg, die de biografie gelijk heeft gelezen.

Vier gemoedstoestanden

“Het is heel dubbel en dat is ook het mooie”, gaat Van der Burg verder. Aan de hand van verschillende voorbeelden wordt dat in de biografie duidelijk. “Hij heeft vier gemoedstoestanden: dat is de demon, want hij kan mensen helemaal afmaken, de humoristische man, de visionair, want hij gaat naar de toekomst toe en de ingenieur. Het boek is voornamelijk gericht op de ingenieur. Musk kan in detail vertellen over wat er beter moet aan auto’s of raketten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Starlink

We kennen Elon Musk natuurlijk als de man van Tesla, de elektrische auto. En van Twitter, het tegenwoordige X. Maar Musk heeft meer. Hij heeft bijvoorbeeld ook Starlink, een satellietsysteem dat een belangrijke rol speelt in de oorlog in Oekraïne. Een verantwoordelijkheid die Musk zelf niet wilde. “Ik ben klaar met ondernemers die dat niet willen”, zegt Queeny Rajkowski daarover. “Je hebt er zelf voor gezorgd dat je een publieke voorziening hebt gecreëerd. Dan kun je niet zomaar meer zeggen dat je er niks mee te maken wil hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de nieuwe biografie van Elon Musk terug.

Vergelijkbare artikelen