Politiechef hoopt dat politiek in gesprek gaat met XR-actievoerders: ”Uitweg is geen politievraagstuk”

Voor de derde dag op rij blokkeerde Extinction Rebellion de A12 in Den Haag. De politie heeft zijn handen vol aan de demonstranten op de snelweg en zit volgens Karin Krukkert aan de rand van zijn capaciteit. De kersverse politiechef vertelt bij Op1 over de politie-inzet bij de demonstratie en waarom dit grote problemen met zich meebrengt.

Er zijn de afgelopen dagen honderden politieagenten ingezet bij het beëindigen van de demonstraties van Extinction Rebellion. ”Die komen vanuit het hele land”, vertelt Krukkert. ”Dat zijn politiemensen die naast dat ze in de ME zitten, ook gewoon een reguliere taak hebben. Dan moet je denken aan de wijkagent die even niet in zijn wijk was. De rechercheur die afgelopen weekend een aanhouding gepland had staan en die niet door kon gaan. Dat werk hebben ze afgelopen weekend moeten laten liggen.”

”Het vereist voortdurend keuzes maken in wat je doet. Elke dag maken we een afweging hoe we dat doen en tegen welke prijs. Want het betekent wel gewoon dat je ander werk laat liggen. En laat ik ook maar even heel helder zijn: een oplossing voor het onderliggende vraagstuk, wat de actievoerders opbrengen, is natuurlijk niet voortdurend politiecapaciteit naar de A12 brengen.”

”De uitweg uit deze situatie is natuurlijk wel een politieke vraag. We hopen dat de politiek in gesprek gaat met de actievoerders om op die manier toch een uitweg te zoeken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen