Klaas Dijkhoff: “Ik vind de inhoud ook belangrijker, maar je gaat toch nadenken: wie neemt de telefoon op bij een crisis?”

De verkiezingscampagne begint langzaam op stoom te komen en daarmee de prangende vraag: ‘Wie krijgt de sleutel van het Torentje?’ Zijn het de premiersverkiezingen, of moet de focus liggen op de Kamer, en daarmee de partij-inhoud? Oud-politici en podcastduo Gert-Jan Segers en Klaas Dijkhoff zijn het er niet over eens. Bij Op1 bespreken we het, evenals de mogelijke premierskandidaten.

Is er sprake van premiersverkiezingen op dit moment? Volgens Klaas Dijkhoff wel. “Juridisch gezien niet, maar het komt er wel op neer. Dit is de enige keer waarop je invloed hebt op wie er premier wordt. Ik vind de inhoud ook belangrijker, maar je gaat toch nadenken: wie neemt de telefoon op bij een crisis, wie belt Joe Biden als de wereld in de fik staat en wie gaat alle partijen straks bij elkaar houden? Want dat wordt steeds moeilijker. Als er nu een partij heel duidelijk aan kop zou gaan, dan weet je het natuurlijk wel, maar dat is niet het geval.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gert-Jan Segers is het er niet mee eens. “Het zijn Tweede Kamer-verkiezingen. Het gaat erom wie er op die 150 zetels gaan zitten en hoe de macht wordt verdeeld. Hoe krijgen idealen het woord in de plenaire zaal, het hoogste orgaan van onze democratie? Er zijn natuurlijk wel effecten van zo’n twee- of driestrijd die sommige campagneteams willen. De VVD zou het bijvoorbeeld niet erg vinden als mensen twijfelen tussen de BBB en VVD, dat ze dan door zo’n tweestrijd denken, ik stem dan wel op de VVD.”

Dijkhoff is het niet oneens met Segers in deze zin, maar betwijfelt of het in de praktijk ook zo werkt. “Segers heeft wel gelijk, maar hij krijgt het niet. Dat ligt niet per se aan hoe de campagne in elkaar zit, maar aan hoe de kiezer denkt. Wat van belang is, is of mensen degene die straks de boel gaat runnen vertrouwen.”

Kijk het hele gesprek hier terug.

Vergelijkbare artikelen