Wouter de Winther met het laatse nieuws uit politiek Den Haag

Met de verkiezingen voor de boeg zijn het drukke tijden in politiek Den Haag. De VVD presenteerde met wie lijsttrekker Dilan Yesilgöz de verkiezingen in gaat en premier Rutte moest zich voor verhoor melden bij de enquêtecommissie Fraudebeleid. Wat gebeurde er nog meer? Politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther heeft het laatste nieuws.

Staatssecretaris Eric van der Burg van Veiligheid en Justitie, op wie vanuit eigen gelederen vaak kritiek is geweest, staat op plek 4 van de VVD-kieslijst. Hij probeert er nog altijd voor te zorgen dat zijn spreidingswet aangenomen wordt, terwijl zijn eigen partij daar niets van moet hebben. ”Het is raar”, zegt Wouter de Winther. ”In de VVD wordt beargumenteerd dat hij belangrijke dingen voor het land heeft gedaan. En dat dat niet zozeer het VVD-beleid uitvoeren was, maar gewichtige zaken voor de staat.”

”Het is vreemd want kandidaat-Kamerleden moeten aangeven dat ze het verkiezingsprogramma onderschrijven. Dat is bij de VVD dat je dus niet voor die dwangwet bent. We hebben nu een staatssecretaris die aan de ene kant graag wil dat die dwangwet in de Tweede Kamer besproken wordt en aangenomen omdat hij dan zijn problemen in de asielketen kan oplossen. En aan de andere kant een Kamerlid Eric van der Burg die dat eigenlijk niet wil.”

Enquêtecommissie

Mark Rutte werd gehoord door de enquêtecommissie Fraudebeleid over zijn periode als staatssecretaris van Sociale Zaken. ”We weten natuurlijk al dat daar verschrikkelijke dingen zijn gebeurd. Er is een mini-enquête geweest een paar jaar geleden. Dat vormde de aanleiding voor het aftreden van het derde kabinet-Rutte. Maar men wilde nog wat diepgravender onderzoek doen naar de precieze oorzaken van hoe het zo mis heeft kunnen gaan. En dan gaat het niet over de afgelopen paar jaar, maar echt tientallen jaren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen