Stefan de Vries over Brigitte Bardot: “Opeens komt er een vrouw die symbool staat voor een soort nieuwe vrijheid”

Veel kritiek en ophef rondom de nieuwe Netflix-serie over de Franse filmster Brigitte Bardot. Ze zou ten onrechte neergezet worden als een labiele mannenverslindster. En Bardot is zoveel meer dan dat, vinden ook Chazia Mourali en Stefan de Vries. Ze vertellen erover bij Op1.

Chazia Mourali is het niet eens met de vele kritiek die de serie krijgt. “Ik zal een voorbeeld geven. Er is een waargebeurde scène waarin ze een film opneemt. De regisseur bespeelt haar op gruwelijke wijze, net nadat ze een baby heeft gekregen. Hij probeert haar helemaal te breken. Dan gebeurt er iets grappigs en glimlacht ze net voor het opnemen van een scène. De regisseur loopt naar haar toe en geeft haar een klap in haar gezicht en stampt op haar voet. Zij geeft hem meteen een keiharde klap terug. Dat is echt gebeurd, waarbij hij ook nog riep: ik wil geen amateur maar een actrice, waarop zij reageert dat ze een regisseur wil en geen gek.” Hoe zou Mourali haar dan omschrijven in een paar woorden? “Ze is een soort natuurkracht. Ze is natuurlijk bloedmooi, maar heeft als danseres ook geleerd hoe ze haar lichaam zo goed moet beheersen. Zelfs haar dictie is enorm goed.”

Nieuwe vrijheid

Hoe kijkt oud-correspondent Stefan de Vries naar Bardot? “Na de oorlog was Frankrijk een kapot land dat opnieuw moest worden opgebouwd. Maar dan komen de jaren vijftig en gaat het veel beter met het land. Opeens is Frankrijk modern en komt er een vrouw die symbool staat voor een soort nieuwe vrijheid en een breuk met het verleden. Ze doet wat ze wil en dat sloeg over de hele wereld enorm aan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Chazia Mourali ziet in Bardot ook die breuk met het verleden. “Frankrijk was gewend dat de man een seksueel subject was en de vrouw een object. Maar ineens is zij degene die het initiatief neemt. En daar schrok men een beetje van.”

Uitgescholden

In de serie, maar ook in het echt werd Bardot vaak uitgescholden, met name door andere vrouwen. Maar ze werd ook bewonderd door veel vrouwen. Een vrouw vol tegenstellingen. De Vries: “Ze was eigenlijk een enorme paradox. Tegelijkertijd doet ze wat ze wil, maar in de machowereld bevestigt ze de fantasieën van de man. Ze spreekt ook veel vrouwen aan die willen zijn zoals zij, terwijl mannen naar haar verlangen. Ook komt ze uit een heel conservatief milieu en daar zit ze met haar extreemrechtse gedachtegoed nog steeds in. Het is moderniteit en traditie in één.”

Omstreden

Inmiddels staat Bardot om meerdere dingen bekend, vooral haar politieke gedachtegoed. Ze werd actief in dierenbescherming en gaf behoorlijk extreemrechts commentaar op de Franse maatschappij. De Vries vertelt erover. “In de serie zie je dat haar familie antisemitische en xenofobe opmerkingen maakt. Buitenlanderhaat, antisemitisme, geïnstitutionaliseerd bijna. Dat is iets waarin zij inderdaad is opgegroeid en wat ze nog steeds heeft. Dat heeft haar wel omstreden gemaakt.”

Kijk het hele gesprek hier terug.

Vergelijkbare artikelen