Ernst Kuipers wil graag door als zorgminister, maar wel alleen voor D66

Ernst Kuipers trad aan als minister van Volksgezondheid met een ambitieuze missie: het moderniseren van de zorg. Anderhalf jaar later is het kabinet gevallen en komt het ministerschap van Kuipers eerder ten einde. Wat komt er nu nog van zijn plannen terecht? 

Minister Kuipers heeft geen spijt van het opgeven van zijn topcarrière in de zorg, voor een ministerschap dat veel korter duurde dan hij hoopte. ”Als je kijkt naar waar de zorg in Nederland al heel lang staat. Ik heb wel eens de vergelijking gemaakt: we staan gewoon stil op de snelweg en we worden rechts ingehaald. Dan vraagt dat op een bepaald moment durf van een partij, D66, en van iemand die uit de zorg komt en de problemen kent, om het zorgveld mee te krijgen en te zeggen dat we echt een andere kant uit moeten. Ik ben blij dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren.”

”Wat ik merk is dat vanuit de zorg juist daar erg op wordt aangehaakt. Ik sprak een neurochirurg en die zei dat precies de dingen waarmee we bezig zijn, dat die belangrijk zijn. En dat hoor ik iedere dag. Ik heb er alle vertrouwen in, los van wat er gebeurt, dat een zorgveld dit niet meer loslaat. Dit is echt een verandering van koers. Een zorgtanker die een andere richting uitgaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Door als minister?

Kuipers zegt zijn werk als minister graag voort te willen zetten in een volgend kabinet. ”Het is allereerst aan de kiezer. Maar als de gelegenheid er nog een keer is, dan wil ik die agenda graag doorzetten.” D66, de partij van Kuipers, staat echter niet hoog in de peilingen en de kans is er dat de partij daarom niet gaat regeren in een volgend kabinet. Maar Pieter Omtzigt hoeft hem niet te bellen. ”Nee, ik ben van D66 en ik blijf van D66.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zorgpremies

Zorgverzekeraars waarschuwen ervoor dat de zorgpremies volgend jaar flink gaan stijgen. ”Het is verstandig om daar rekening mee te houden”, zegt Kuipers. ”Wat het precies wordt kan ik nog niet zeggen. Half november weten we het. Dat is het vaste moment in het jaar.”

”De lonen gaan omhoog, de prijzen gaan omhoog en de zorgvraag gaat omhoog. Dat vertaalt zich ook in een hogere zorgpremie. Het eigen risico blijft stabiel. De zorgtoeslag voor mensen met een laag inkomen dat gaat navenant mee.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen