Thomas Erdbrink en Sahra Mani over de positie van de vrouw in Afghanistan

De positie van vrouwen en meisjes in Afghanistan is kansloos. Een verbod op onderwijs na de zesde klas en nauwelijks tot geen betaald werk mogen doen maakt het vormgeven van hun eigen toekomst onmogelijk. Journalist Thomas Erdbrink wil de verhalen van Afghanen in deze uitzichtloze situatie een gezicht geven en onder de aandacht brengen in het Westen. Hij vertelt erover bij Op1, samen met gevierd filmregisseur Sahra Mani, die dezelfde missie heeft.

Hoe leefbaar is Afghanistan nog voor vrouwen, sinds de Taliban daar twee jaar geleden de macht overnamen? Nou, niet leefbaar dus, weten Thomas Erdbrink en de bekroonde Afghaanse filmmaker Sahra Mani. Ze maakten beiden indringende portretten over vrouwen die al hun dromen en kansen zien verdwijnen. “Wat we bereikt hebben als vrouwen in Afghanistan was niet makkelijk”, vertelt Sahra Mani.

Alles weer afgenomen

Maar nadat de Taliban de macht in Afghanistan weer over heeft genomen, zijn vrouwen terug bij af. “We hebben er zo hard voor gevochten, maar alles wat we hebben bereikt, ligt nu in handen van de Taliban. Als Afghaanse vrouwen mogen we niet eens naar buiten. Dat is niet eerlijk”, vertelt Mani.

Mani vindt het pijnlijk dat Afghaanse vrouwen op dit moment weinig worden gesteund en geholpen. “Vrouwen hier hadden 50 jaar geleden ook niet de rechten die jullie nu hebben. Daar hebben jullie voor gevochten, net als wij in Afghanistan, maar daar is alles plotseling verdwenen. Niemand luistert nu naar Afghaanse vrouwen en niemand support ze. Dat is niet eerlijk en het is heel pijnlijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de positie van vrouwen in Afghanistan met Sahra Mani terug. 

Vergelijkbare artikelen