Marion Koopmans waarschuwt dat we niet voorbereid zijn op een nieuwe pandemie

De vogelgriep houdt het Nederlandse dierenrijk in zijn greep. Duizenden vogels gingen al dood en het virus springt regelmatig over op zoogdieren. Volgens viroloog Marion Koopmans is het mogelijk dat het virus ook mensen ziek kan maken en is Nederland niet goed voorbereid op zo’n nieuwe pandemie.

We moeten ons beter voorbereiden op nieuwe pandemieën, vindt viroloog Marion Koopmans. ”We hebben de pandemie gehad, sindsdien een mpox-uitbraak gehad. Vandaag hoorden we ook over een infectie van schapen via een bepaald soort muggen. We hebben een voorbeeld van de varkensgriep. Het zijn geen dingen om paniek over te zaaien, maar toch voorbeelden van de veranderde situatie ten opzichte van een aantal tientallen jaren geleden. We hebben namelijk gewoon meer te maken met infecties.”

”Wat je merkt is dat het het heel lastig is om de systemen zoals we ze hebben zomaar te veranderen. We hebben een georganiseerde grootschalige dierhouderij met allemaal ketens. We hebben GGD’s die werk doen en de NVWA die werk doet. Eigenlijk wil je dat dat in de toekomst veel meer naar elkaar schuift. Dat is heel lastig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Varkens

Het grote gevaar op een nieuwe pandemie schuilt nu bij infectie bij dieren, volgens Koopmans. ”De risico’s voor de mens worden laag ingeschat, maar voorbereiden betekent ook er rekening mee houden als het net anders gaat.”

”Stel nou dat je volgend jaar circulatie onder varkens zou krijgen, dan is die afstand naar de mens klein. Hoe snel pikken wij dat op? Pikken wij dat snel genoeg op om er bovenop te springen en dat in te dammen? Met hoe de dingen nu georganiseerd zijn, denk ik dat we daar nog niet zijn.”

Koopmans wil dat er een systeem komt waarbij mensen die met dieren werken zich kunnen melden als ze klachten hebben en dan getest worden. ”Dat zou je eigenlijk ook willen doen als er groepen dieren ziek zijn, varkens met name ook. Zorg dat die varkens heel laagdrempelig getest kunnen worden. Dat is lastig, want boeren zijn ook bang voor strafmaatregelen. Dus je moet het daar met de sector over hebben. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen