Midas Dekkers: “Slechts één procent van het menu van wolven bestaat uit schapen. Daar moet toch mee te leven zijn?”

BBB wil de wolf kunnen afschieten en de provincie Utrecht wil het dier een halsband met gps-zender geven. Maar waarom zijn we eigenlijk zo bang voor de wolf? In Op1 vertelt bioloog Middas Dekkers waarom dat volgens hem totaal onnodig is.

Is er in Nederland geen plaats voor de wolf? Volgens bioloog Midas Dekkers is die er wel. “De wolf is hier altijd en altijd geweest. We zijn anderhalve eeuw verwend geweest, omdat er even geen wolven waren. Maar toen opeens kwam hij weer terug. Niet omdat biologen dit wilden, maar omdat de wolf het zelf wilde. En toen waren er opeens allemaal schapen waar geen hekken of enge honden omheen stonden om ze te beschermen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bang voor de boze wolf?

Dus de wolf kwam terug. Maar, bang zijn is volgens Midas Dekkers niet nodig. “Eigenlijk is de wolf niet veel anders dan een hond. Het is dezelfde soort, maar sommige soorten zijn gevaarlijker dan anderen. De pitbull is een hond en de wolf is een wolf, dan heb ik liever dat er een wolf voorbij komt. Ik ben dus niet bang voor een wolf op de Veluwe.”

Toch baart het Nederlanders zorgen dat wolven steeds dichter bij mensen komen. Is dit dan een reden om bang te zijn? Midas Dekkers vindt van niet. “Er is nog in nul gevallen iets misgegaan.”

Daarbij vindt Dekkers dat schapen banger zouden moeten zijn voor mensen. “Stel je voor dat je een schaapje bent en er komen twee zoogdieren aan: een wolf en een mens. Moet je dan banger zijn voor de wolf die 600 schapen per jaar pakt of de mens die er 600.000 per jaar pakt? En niet op leuke manieren hoor.”

Wennen aan elkaar

Al met al moeten we de wolf volgens Dekkers gewoon met rust laten. “We moeten gewoon nog een beetje aan elkaar wennen. In Duitsland zijn de wolven al langer. Daar blijkt uit analyses van keutels dat maar één procent van het menu van wolven uit schapen bestaat. Daar moet toch mee te leven zijn?”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen