Gijs, Arjan en Denise van der Pijl & Mercedes Stalenhoef over de documentaire ‘Mijn grote broer’

Hoe pak je de draad weer op als je grote broer uit het leven stapt? Niemand zag het aankomen toen de 22-jarige Arie van der Pijl eind 2019 een einde aan zijn leven maakte, zelfs zijn broertje en ouders niet. Over het achtergebleven gezin maakte Mercedes Stalenhoef de zeer intieme documentaire ‘Mijn grote broer’. De regisseur vertelt samen met het gezin Van der Pijl over de film en waarom het belangrijk was die te maken.

Als een donderslag bij heldere hemel stapte Arie van der Pijl op 22-jarige leeftijd uit het leven. Zijn geschokte gezinsleden vol vragen achterlatend. Vanaf het begin puzzelden ze langzaam maar zeker bij elkaar wat er is gebeurd. En dat werd allemaal geregistreerd in de documentaire ‘Mijn Grote Broer’. “Aan het begin hebben we ons allemaal afgevraagd waarom Arie gedaan heeft wat hij heeft gedaan”, vertelt het jongere broertje Gijs.

Volgens Gijs begon iedereen in het gezin te speculeren over wat er precies was gebeurd en duurde het best een tijd voor duidelijk werd dat het zijn eigen keuze was. “Uiteindelijk kom je er achter dat hij al lange tijd met pijn heeft gezeten. Dat was belangrijk om te weten en helpt ook in het verwerkingsproces. Je kunt nu het juiste accepteren en je hebt niet een mooi beeld in je hoofd dat eigenlijk niet klopt.”

Belangrijk dat een brief is gevonden

Documentaire maker Mercedes Stalenhoef vertelt dat het heel belangrijk is geweest dat er een brief van Arie is gevonden. “Iedereen omschreef Arie als een vrolijke, lieve en sportieve jongen die midden in het leven stond. Doordat die brief is gevonden, hebben ze een hele andere kant van Arie leren kennen. Daaruit blijkt dat hij al heel lang momenten had met donkere gedachtes en dat hij eigenlijk gewoon depressief was.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de documentaire Mijn grote broer terug.

Vergelijkbare artikelen