Eppo van Nispen tot Sevenaer over 25 jaar Google: “Het grijpt enorm in ons leven in”

Google viert deze week zijn 25e verjaardag. Alweer een kwart eeuw geleden legden oprichters Larry Page en Sergey Brin de eerste digitale bouwstenen voor wat nu ’s werelds meest bekende en invloedrijke zoekmachine is. Wat is er in die tijd allemaal veranderd? Bij Op1 laat Eppo van Nispen tot Sevenaer zien hoe de tech-revolutie ons leven sindsdien op zijn kop heeft gezet.

28 miljard dollar was het bedrijf waard toen het begon. Nu 1700 miljard, weet Eppo van Nispen te vertellen. “En dat alleen maar omdat we er allemaal mee werken. Het grijpt in ons leven in.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verknocht aan technologie

Inmiddels is technologie niet meer uit ons leven weg te denken. “De mobiele telefoon bijvoorbeeld. In 2008 kwam hij naar Nederland en iedereen wilde hem hebben: de iPhone 3G. En toen kregen we hem in het begin niet eens online.” Maar Van Nispen denkt ook aan Hyves. “In 2007 ging het naar grote hoogte, maar in 2013 stopte het ineens. Mensen waren eraan verknocht en het einde zorgde voor emotionele fragmenten.”

Zorgen over AI?

We kunnen dus eigenlijk niet meer zonder technologie. Maar maakt Van Nispen zich als lid van de Nederlandse AI coalitie zorgen over de ontwikkelingen in Artificial Intelligence en de daaraan verbonden doemscenario’s? “Ik kan me voorstellen dat mensen zich zorgen maken, maar als je er goed met elkaar over praat, dan hoeft dit niet. AI is al heel lang in ons leven en ik denk dat we in Nederland voorop lopen in het nadenken over wat AI wel en niet zou moeten kunnen en mogen. In de geschiedenis zie je deze angst voor het onbekende steeds terug: we zijn altijd bang voor nieuwe dingen, net als voor de stoomtrein.”

Kijk het hele gesprek hier terug.

Vergelijkbare artikelen