Eerdmans verrast door overstap JA21’ers: ”Had verwacht dat we de rit zouden afmaken”

Het politieke jaar is nu echt begonnen. Voor Joost Eerdmans wordt morgen de eerste fractievergadering van JA21 een vergadering met zichzelf, want zijn mensen zijn per direct overgestapt naar BBB. COA-baas Milo Schoenmaker trekt aan de bel: de spreidingswet moet er komen, ondanks de val van het kabinet. Ze schuiven aan bij Op1, samen met politiek verslaggever Thomas van Groningen, die weet wat er deze week nog meer gaat gebeuren in politiek Den Haag.

JA21

Voor JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans kwam het vertrek van Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink, die per direct de overstap naar BBB maken, als een verrassing. ”Ik had verwacht dat we de rit zouden afmaken. Ik vind BBB dan ook wel een bijzondere keuze moet ik zeggen.”

”Voor ons geldt dat we van discussie houden. Het is niet zo dat wij geen kritiek kunnen dulden. Alleen de vraag is op een gegeven moment of het nog genoeg voor jou is om je blijven in te zetten. Dat was bij hen niet zo.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Spreidingswet

COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker doet een oproep aan de politiek om de spreidingswet er toch door te krijgen. ”Wij vangen momenteel 55.000 mensen op in Nederland. Daarvan zitten ongeveer 30.000 mensen op vaste plekken. Reguliere locaties die langjarig draaien in een gemeente. En 25.000 niet. Die zitten op tijdelijke plekken. Dat zijn schepen, hotels, paviljoens en evenementenhallen die zijn omgebouwd. Allemaal tijdelijk. Als die spreidingswet er niet komt, dan zal dat zo blijven. Want dan blijven gemeenten wachten op datgene wat ze zouden moeten doen.”

”Wij waren juist met gemeenten in gesprek, omdat de spreidingswet al was aangekondigd, om nu door te pakken en naar vaste locaties te gaan. Als dat niet gebeurt dan blijven we hangen in de situatie dat mensen op tijdelijke locaties zitten waarin ze veel moeten verhuizen omdat de locatie weer dicht moet. En het zijn ook nog eens locaties die heel duur zijn. Veel duurder dan reguliere opvang.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen