Demissionair minister Mariëlle Paul: “Leerkrachten moeten meer uren maken”

Als kind van arbeidsmigranten uit Pakistan sprak Mariëlle Paul nog helemaal geen Nederlands toen ze voor het eerst naar school ging. Nu volgt ze de opgestapte Dennis Wiersma op als minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Welke lessen uit haar eigen jeugd neemt ze mee? En wat wil Paul ondanks de demissionaire status van het kabinet bereiken met haar ministerschap? Ze vertelt het bij Op1. Ook Wouther de Winther schuift aan. Hij blikt vooruit op het nieuwe politieke jaar.

“Ik vond het heel gaaf”, vertelt Mariëlle Paul over het moment dat ze gevraagd werd om de nieuwe minister te worden. “Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is, als je letterlijk of figuurlijk aan de hand wordt meegenomen door de juf of meester.”

Mariëlle Paul, die in 2021 lid werd van de Tweede Kamer, is de vervanger Dennis Wiersma. Die zijn ontslag indiende na meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag. De benoeming was niet alleen voor haar een mooi moment. Ook voor haar moeder. “Ze werd heel emotioneel. Ze moest erdoor terugdenken aan onze begintijd hier in Nederland.” Pauls ouders kwamen uit Pakistan en spraken de taal niet. “Het was niet altijd gemakkelijk. Mijn ouders hebben hard gewerkt om hun plek hier te verwerven en volwaardig mee te doen in de samenleving.”

Kampioen parttime

In Op1 doet Mariëlle Paul een oproep aan de leerkrachten om meer uren te maken. “Er zijn behoorlijk wat mensen die parttime werken. Dat is hun goed recht, maar als dat zo blijft gaan we het niet rond krijgen.”

Er lopen verschillende pilots om dat voor elkaar te krijgen. “Scholen doen nu al proeven met de zogenaamde meerurenbonus. Daarnaast zijn er ook leraren die meer uren willen maken, omdat ze bijvoorbeeld meer zekerheid willen. Of een groter inkomen. Maar die krijgen gewoon niet meer uren.”

“In Nederland zijn we kampioen parttime werken. Ik denk dat het nu wel een moment is om te realiseren dat als we dat blijven doen, dat we het met elkaar niet rondkrijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Dossiers controversieel

Op 12 september beslist de Tweede Kamer welke dossiers er controversieel worden verklaard nu het kabinet demissionair is. “De grootste spanning ligt op klimaat, stikstof en migratie”, vertelt Wouter de Winther. “Migratie is heel interessant. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de dwangwet? Wat gaat het kabinet nog willen doen met toch nog een acuut probleem?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug met Mariëlle Paul en Wouter de Winther.

Vergelijkbare artikelen