Wally de Lang wint de Holocaust Literatuurprijs

Vrijdag reikt schrijver Arnon Grunberg voor de tweede keer de Holocaust Literatuurprijs uit. De winnaar van dit jaar is historicus Wally de Lang met een vergeten oorlogsverhaal: de razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam, waarbij 400 Joodse mannen werden opgepakt en gedeporteerd. Slechts 2 van hen overleefden. Grunberg vertelt bij Op1, samen met de winnares, waarom dit boek de prijs verdient.

Wally de Lang wint met haar verhaal over de razzia’s van 1941 in Amsterdam de Holocaust Literatuurprijs. ”Het is beheerst en helder geschreven, en juist daardoor zo indringend”, zegt Grunberg. De Lang kan zich daarin goed vinden: ”Je hoeft niet steeds te zeggen hoe erg het is, of allerlei bijvoeglijke naamwoorden te bedenken. Het gaat er ook om dat ik de mensen aan het woord laat. Ik zet citaten neer. Ik hoef zelf niet te veel in te vullen. Ik schrijf het op en laat de mensen zelf oordelen wat ze ervan vinden. Het is erg genoeg.”

Wally de Lang wilde met haar boek de opgepakte mannen een naam geven. ”We weten dat er een razzia is geweest, maar we weten helemaal niet wie er waren opgepakt. Wie is er opgepakt? Wat is er met die mannen gebeurd? Waren ze getrouwd? Wat waren hun beroepen?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen