Wereldhit Radar Love van Golden Earring bestaat 50 jaar

Het misschien wel bekendste nummer uit de Nederlandse muziekgeschiedenis bestaat 50 jaar: Radar Love van Golden Earring. Het nummer is in Amerika verkozen tot de ultieme roadsong en werd gebruikt in vele films, reclames en zelfs in de presidentscampagne van superfan Bill Clinton. Wat maakt deze klassieker zo goed? We bespreken het met Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk, radio-dj Bart Arens en fan Dennis Weening.

Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk denkt dat hij het nummer wel 6000 keer gespeeld heeft, maar bijna altijd op een andere manier. ”Wij zijn altijd een groep geweest die vrij speelden. Zodra het nummer begon deed iedereen wat hij wilde. Wanneer Barry invalt met zingen, hoe lang George zijn solo maakt. Het eind was altijd pandemonium. Dan ben je vrij om te doen wat je op dat moment voelt.”

Bono

Van Metallica tot Bono, Radar Love is in totaal 844 gecoverd en is bekend over de hele wereld. ”Ik ben Hagenees, dus ik ben ook opgevoed met de Golden Earring door mijn vader”, zegt Dennis Weening. ”Ik stond bij U2, en dan hoor je opeens Bono ‘Radar Love’ zingen. Toen dacht ik: holy shit, ze zijn echt heel beroemd. Later ging ik naar Amerika met een vriend, toen ik een jaar of 21 was. We zaten in de auto, en toen kwam het op de radio langs. Dan besef je opeens dat het een wereldhit is.”

George Kooymans

De band heeft het 50-jarig bestaan van Radar Love niet met elkaar gevierd, zegt Zuiderwijk. ”Om wat er met George aan de hand is zijn we niet in de stemming om dat nou met zijn vieren te gaan vieren.” In 2021 werd bekend dat de Golden Earring-gitarist lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte ALS. ”We zien elkaar regelmatig en dan lunchen we en halen we oude verhalen op. We hebben eigenlijk alleen maar vijftig jaar positieve verhalen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen