Vlissingen is het nieuwe walhalla voor drugscriminelen

De drugssmokkel via de haven van Vlissingen is dit jaar explosief toegenomen. Reden voor koning Willem-Alexander en staatssecretaris Aukje de Vries om een bezoek te brengen aan de douane in de Zeeuwse haven. De staatssecretaris vertelt samen met plaatsvervangend regiodirecteur van de Douane Chris Mels over het bezoek en de strijd tegen de drugsbendes.

Vlissingen is de nieuwe hotspot als het gaat om drugssmokkel. Alleen al dit jaar werd 5500 kilo coke in beslag genomen. De douane daar moet alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat het uit de hand loopt. 

Met de koning

Samen met staatssecretaris Aukje de Vries ging de koning kijken in het nieuwe walhalla voor drugscriminelen: Vlissingen. “We hebben hem een deel van het werk van de douane laten zien. Hij heeft de methodes gezien waarmee wij de coke opsporen. Van drugshonden tot innovatieve manieren waarmee we niet de container open hoeven te maken, maar toch kunnen zien of er drugs in zit.”

Het tegenhouden van drugs is enorm belangrijk, merkt De Vries. “We zien de verwoestende gevolgen van de drugscriminaliteit door de hele samenleving. Als je ziet wat er soms bij de mensen voor de deur gelegd wordt. Een granaat of bommen. De drugslabs op het platteland. En de jonge uithalers die geronseld worden om de coke uit de containers te halen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Coke op het strand

“We zien heel veel cocaïne in de lading zelf”, vertelt plaatsvervangend regiodirecteur van de Douane Chris Mels. “Vlissingen is er echt uniek in, omdat daar nog losse pallets met bananen binnenkomen. Dan zit het tussen de bananen verstopt.” Niet alleen daar wordt het verstopt. “Ook op of onder het schip zien we het. Ze gooien het ook heel brutaal gewoon overboord. We vonden een jaar of twee geleden 200 kilo coke op het strand van Vlissingen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Aukje de Vries en Chris Mels terug.

Vergelijkbare artikelen