Bikker en Dassen willen parlement versterken: ”We moeten naar 250 Kamerleden”

Met de 150 zetels in de Tweede Kamer zijn Nederlanders niet voldoende vertegenwoordigd in de politiek. Daarom pleiten fractievoorzitters Mirjam Bikker (CU) en Laurens Dassen (Volt) voor een uitbreiding: er moeten 250 zetels komen. Maar zorgt een grotere Tweede Kamer wel voor een betere politiek? 

”Wat mij opvalt in de Tweede Kamer is dat wij heel veel dingen heel goed willen doen, maar dat dat eigenlijk met te weinig mensen is”, zegt Mirjam Bikker. Toen in 1956 het aantal Kamerleden verhoogd werd van 100 naar 150, waren er 10 miljoen Nederlanders. Op dit moment zijn er ruim 17 miljoen Nederlanders, en het is daarom volgens Bikker en Dassen de hoogste tijd dat het aantal Kamerleden daarop aangepast wordt. ”Het is belangrijk dat we de Tweede Kamer ook klaar maken voor de nieuwe tijd”, aldus Bikker.

”Met 150 Kamerleden heb je eigenlijk te weinig tijd voor wetten, om de regering goed te controleren, om met mensen in de samenleving te praten en bereikbaar te zijn via social media”, zegt Volt-leider Dassen. ”Nederland verdient een parlement dat sterk en daadkrachtig is. Daar hoort ook een vergroting bij naar 250 Kamerleden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Visiedebatten

Ook komen Bikker en Dassen met het voorstel om visiedebatten op de plenaire agenda te zetten. ”Te vaak zien we dat de politiek over de krantenkoppen van vandaag gaat. Dat kan goed zijn soms, maar wij vinden juist dat het ook veel vaker over het Nederland van 10, 20, 30 en 40 jaar in de toekomst moet gaan”, zegt Dassen.

Bikker: ”We hebben het iedere week opnieuw over incidenten die zich voordoen, die de vinger terecht leggen bij dingen die misgaan. Maar ik denk dat het sterker wordt als je het meer hebt over hoofdzaken, waarin je benoemt wat we nou nodig hebben op de lange termijn. Je kan het telkens hebben over wat er misgaat in een verpleeghuis en in de zorg, maar er zit een grotere vraag achter. Hoe gaan wij om met de vergrijzing? Wat betekent dat de komende tijd?”

”Ik wil weer terug naar een overheid die niet alleen maar bezig is met meer regeltjes verzinnen om het incident op dat moment te bestrijden. Ik wil naar een dienstbare overheid waar mensen echt wat aan hebben. En dan is het belangrijk dat je de Tweede Kamer sterker maakt.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen