Provincies vragen 58 miljard euro om de landbouw te verduurzamen

Provincies moeten hun stikstofplannen flink afzwakken, de ingediende stikstof- en natuurplannen zijn namelijk veel te duur. Dat zegt stikstofminister Christianne van der Wal vandaag. Maar zijn de milieudoelen wel haalbaar als het veel goedkoper moet? We bespreken het met CDA-Kamerlid Derk Boswijk en politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther.

Mag het een miljardje minder? Dat is de boodschap van demissionair stikstofminister Van der Wal vandaag in De Telegraaf. Provincies vragen 58 miljard euro aan om de landbouw te verduurzamen, terwijl er nog niet de helft te verdelen valt. Al moeten we volgens CDA-Kamerlid Derk Boswijk doorzetten. “Het lijkt enorm veel geld, maar waar het fout gaat is de communicatie tussen de provincie en het kabinet. Die is vanaf het begin heel slecht geweest.”

58 miljard niet alleen voor landbouw

Dat zorgt er volgens Boswijk voor dat er nog heel veel onduidelijk is. En dat is dan weer de reden dat provincies erg hoog inzetten. “Bovendien gaat die 58 miljard niet alleen maar over de transitie van het landelijk gebied, maar ook over bereikbaarheid, woningbouw of klimaat, dus het is eigenlijk veel meer dan dat.”

Het lijkt dus een beetje een grabbelton van verschillende plannen te zijn, legt Boswijk uit. “En dan verbaast het mij eigenlijk niet dat ze in Den Haag op hun eigen eilandje zitten.” Boswijk denkt dat het meer integraal bekeken moet worden. “Trek bijvoorbeeld Hugo de Jonge erbij voor wonen en Mark Harbers erbij voor infrastructuur. Dan kun je gezamenlijk naar dingen gaan kijken.”

Weinig instrumenten

Volgens het Kamerlid hebben boeren op dit moment te weinig instrumenten om mee te werken. “Er is één regeling en dat is een stoppersregeling. Nou zijn er veel boeren die willen stoppen, dus het is goed dat die regeling er is, maar er zijn ook boeren die bijvoorbeeld willen verplaatsen, innoveren of extensiveren. Dat zit allemaal in het coalitieakkoord, maar op die stoppersregeling na, is er nog geen enkel instrument dat daaraan voldoet. Dan snap ik dat je als provincie zegt van: ‘je komt wel continu met deadlines, maar niet met instrumenten'”, besluit Boswijk.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de stikstofplannen terug.

Vergelijkbare artikelen