Zitten we straks allemaal in een zelfrijdende auto?

Nooit meer je handen aan het stuur. Al sinds jaar en dag wordt gefantaseerd over zelfrijdende auto’s, maar nu er in San Francisco dan eindelijk robottaxi’s rondrijden, blijkt dat er toch nog wat hobbels op de weg zijn. Hoe lang duurt het nog voordat zelfrijdende auto’s zonder problemen de weg op kunnen? We bespreken het met experts Tom Alkim en Carlo van de Weijer.

De fantasie is werkelijkheid. Sinds twee weken kan je in de Amerikaanse stad San Francisco in een auto rondrijden zonder bestuurder. De ‘robottaxi’s’ zijn via een app te boeken, gewoon instappen en klaar. Het klinkt futuristisch, maar werkt het ook allemaal? Expert Tom Alkim zat al eens in zo’n taxi en vergelijkt de auto’s met iemand die net zijn rijbewijs heeft gehaald. “Het gaat niet altijd goed, maar in die zin kan je de voertuigen vergelijken met beginnende chauffeurs.”

Leren in het verkeer

Volgens Alkim is het logisch dat ook voertuigen dingen moeten leren in het verkeer. “Het is de vraag of je dit soort voertuigen in één keer los kan laten in het verkeer.” Beginnende bestuurders leren naarmate ze meer rijden ook steeds beter met het verkeer omgaan en dat zou met zelfrijdende auto’s misschien wel hetzelfde moeten zijn. Alkim legt uit waarom daar best wat voordelen aan zitten. “Als zo’n zelfrijdende auto een fout maakt, kan je proberen met programmeren een oplossing te vinden. Als die oplossing is gevonden, profiteert de hele vloot daar meteen van.”

Het lijkt erop dat men banger is voor machines die fouten maken, dan voor mensen die eigenlijk hetzelfde doen. “In die zin is het eigenlijk ongelofelijk dat we accepteren dat er elke dag mensen overlijden in het verkeer. Dan hebben we het vaak over een ongeval, waarbij niemand er iets aan kon doen, maar van techniek accepteren we dat natuurlijk niet”, besluit Alkim.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de zelfrijdende auto terug.

Vergelijkbare artikelen