Pjotr Sauer: “Dood Prigozjin is een signaal naar de elite”

Alles wijst erop dat Wagner-leider Prigozjin is omgekomen bij een vliegtuigcrash in Rusland. Wat zijn de gevolgen? En wat gaat er nu met het huurlingenleger gebeuren? We bespreken het met journalist Pjotr Sauer.

De Russische president Poetin heeft op de dood van Wagnerbaas Prigozjin gereageerd en de nabestaanden gecondoleerd. Pjotr Sauer bekijkt Poetin al jaren en het lijkt hem duidelijk dat de Russische president achter de vliegtuigcrash zit. “Het voelt een beetje als een gangster bij een begrafenis. Als ik nu naar Poetin kijk, denk ik wel dat hij dit georganiseerd heeft.”

Volgens Sauer is het logisch dat Poetin nu al reageert op de dood van Prigozjin. “Hij moet wel. Heel Rusland praat hierover en wacht tot hij iets zegt. Hij zegt eigenlijk hetzelfde als wat hij voor de dood van Prigozjin zei en dat is dat de Wagnerbaas één grote fout heeft gemaakt. Dat is de coup 2 maanden geleden.”

Signaal naar de elite

Dat er een aanslag op Prigozjin plaats zou vinden, hadden veel mensen wel verwacht. Toch was Sauer verrast toen het gebeurde, met name door de manier waarop. “Ik sprak een bron bij het Kremlin en die zei dat ze wel hadden verwacht dat hij zou worden vergiftigd of dat hij in Afrika vermoord zou worden. Maar niet in een vliegtuig naast Poetins residentie. Dit geeft echt een signaal af aan de elite: hij gaat je pakken. Of het nou op een privévliegtuig is of ergens anders.”

Is Poetin verantwoordelijk?

Alle vingers wijzen dus naar Poetin, maar is het wel zeker dat hij verantwoordelijk is? Pjotr Sauer denkt van wel. “Je moet heel voorzichtig zijn, maar Poetin heeft een motief en dat motief is heel sterk. Poetin verraden is de grootste schande die er is en hij neemt dit heel persoonlijk.” Dat er twee maanden voorbij zijn gegaan sinds de coup zegt eigenlijk niet heel veel, vertelt Sauer. “Prigozjin had een heel groot imperium en ik denk dat Poetin tijd nodig had om dat imperium over te nemen en te begrijpen hoe het werkte. Dat is gebeurd en daarna had hij Prigozjin niet meer nodig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de dood van Prigozjin terug.

Vergelijkbare artikelen