Heeft een visarend in de Biesbosch liefdesverdriet?

Het was een heftig seizoen voor visarend ‘7TG’ in de Biesbosch. Een vaste liefdespartner die niet kwam opdagen, een nieuwe liefde die hem ijskoud inruilde, een hoogoplopende ruzie met een gans, die een bloedstollende plottwist kreeg door de entree van een marter. In Op1 schuift boswachter Harm Blom, die de webcambeelden meebrengt, aan met bioloog Auke-Florian Hiemstra.

De visarend in de Biesbosch, die alleen overbleef na zijn eerdere partner, heeft enkele roerige maanden achter de rug. Na een tijd van verdriet vond de vogel opnieuw de liefde, maar nu bevindt hij zich in een conflict om zijn recent gevonden partner te behouden. Boswachter Harm Blom en bioloog Auke-Florian Hiemstra kijken met grote belangstelling naar de beelden op de webcam.

“Hij had het behoorlijk zwaar”, begint Harm Blom. “Niet alleen zijn vrouw kwam niet opdagen, maar hij kreeg ook nog eens concurrentie van zeearenden. Hij was eerst weken en uiteindelijk maanden aan het wachten.” Het lijkt erop dat de arend echte emoties voelt bij zijn eenzaamheid, maar is dat echt zo of projecteren we menselijke emoties op zijn gedrag? “Je ziet dit mannetje echt urenlang baltsen. Als hij dan terugkomt op dat dak heeft hij zijn bek open en zijn vleugels hangen er letterlijk een beetje bij.”

Aandoenlijk

Bioloog Auke-Florian sluit zich aan bij de woorden van de boswachter. “Ik zie dit er ook wel in. Dat maandenlange wachten en het hopen dat het vrouwtje toch terug komt. Dat vind ik toch wel iets aandoenlijks hebben.” Volgens de bioloog is het niet per se alleen menselijk om te hopen dat iemand terugkomt. “Die beesten hebben ook een ritme en het idee dat ze een partner zoeken. Er gebeurt meer in die koppen dan we denken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de visarend in de Biesbosch terug.

Vergelijkbare artikelen