Moet cum laude afgeschaft worden?

Mag je anno 2023 nog excelleren? De opleidingen geneeskunde willen van cum laude afstuderen af en in de sport moet het ook minder om de medailles gaan. Slecht idee vinden ondernemer Ali Niknam en tech-investeerder Eva de Mol. In Op1 gaan ze in discussie met voorstanders vicedecaan Amsterdam UMC/VU Christa Boer en bestuurslid ISO Jorgen Blom.

Cum Laude, het predicaat dat sinds de middeleeuwen het hoogst haalbare is, staat ter discussie. Volgens sommigen wordt de druk om te presteren onmenselijk hoog. Twee jaar geleden startte Christa Boer al met de afschaffing ervan.

Wiskundig model

“Het is niet overal afgeschaft”, vertelt de vicedecaan Amsterdam UMC/VU. “We hebben nog steeds een bachelor geneeskunde, waar je dat wel kan halen.”

Waar vroeger cum laude een aanduiding was die je werd gegund, is het volgens Boer nu gerationaliseerd. “We hebben een heel rekenmodel om cum laude te halen. Dat is gebaseerd op het feit dat we veel studenten hebben die ons ook een bezwaar aandoen, omdat ze een cum laude willen afdwingen.”

Het wiskundige model past in deze tijd niet meer bij de opleiding geneeskunde. “In een fase waarin je tussen patiënten leert, waar het niet alleen gaat over kennis, maar ook over management, is het heel lastig om het te berekenen met een cijfer. Het is ook heel subjectief gebleken.”

Niet nastreven?

Tech-investeerder Eva de Mol heeft haar twijfels om het af te schaffen. “Als studenten stress krijgen omdat ze per se cum laude willen afstuderen, zijn dat misschien niet de mensen die dat moeten nastreven.”

Het gesprek aan tafel doet De Mol denken aan de tijd dat ze nog in Amerika studeerde. “Daar vierden we het als iemand een publicatie heeft gehad.” Toen ze voorstelde om het in Nederland ook in te voeren, kreeg ze een nee te horen. “Ze zeiden dat het dan zielig is voor de mensen die geen publicatie hadden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen