Nelli Cooman: “Ik wilde tijdens mijn carrière zelfmoord plegen”

In 1986 was Nelli Cooman de snelste vrouw ter wereld op de 60 meter sprint. Maar na haar sportcarrière keerde de ‘diva op spikes’ haar sport de rug toe en ging ze lange tijd niet terug naar de atletiekbaan. Totdat haar dochter Ronel besloot in haar voetsporen te treden en ook Cooman de liefde voor de sport weer terugvond.

Nelli Cooman pakte in 1986 het wereldrecord op de 60 meter sprint. Samen met haar trainer Henk Kraaijenhof tilde de Diva op Spikes de atletiek naar een hoger niveau, maar van dat niveau genieten, lukte tijdens haar carrière nauwelijks. “Ik was ongelukkig tijdens mijn sportcarrière”, begint de voormalig wereldkampioen. 

“Ik heb als eerste alles geopend”, gaat Cooman verder. “De meesten hadden geen sponsoren, geen eigen trainer of begeleiding om zich heen.” Bij Cooman lag dat anders en ze koos ervoor om na haar opleiding de focus volledig op atletiek te leggen. “Mijn sponsoren waren er en die zeiden dat ik ervoor mocht gaan, maar dat zorgde voor problemen.”

Eenzaamheid

Het volledig op sport focussen, zorgde ervoor dat Cooman zich eenzaam voelde in de sport. “Ik ben een heel sociaal mens. In andere sporten omarmden de collega’s je, maar dat had ik niet. Ik hoorde er niet bij en dat heeft altijd zo gevoeld.” Door de eenzaamheid ging Cooman zich steeds slechter voelen, tot het moment dat ze klaar met het leven was. “Het was een verschrikkelijk emotionele periode in mijn leven. Ik wilde in mijn topsportcarrière gewoon zelfmoord plegen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Nelli Cooman terug.

Vergelijkbare artikelen