”Yeşilgöz is van het klassieke law & order”

Wie gaan al die nieuwe politieke vacatures opvullen? Dilan Yeşilgöz wil haar best doen om de VVD in het Torentje te houden en ook de Amsterdamse PvdA-wethouder Marjolein Moorman overweegt een stap naar Den Haag. In Op1 bespreken we het met politicoloog Julia Wouters en politiek verslaggever Marloes Lemsom.

Hardliner

Dilan Yeşilgöz wil Mark Rutte opvolgen als leider van de VVD, en ze zou daarmee zomaar eens de eerste vrouwelijke premier van Nederland kunnen worden. ”Zij zit echt op die harde repressiekant van de VVD. Het klassieke law & order, wat je vroeger ook vaak op het ministerie van Justitie zag met VVD’ers. Denk aan Fred Teeven en Ivo Opstelten. Op die lijn zit zij. Heel erg op het aanpakken van criminelen”, zegt Marloes Lemsom.

”Rutte deed dat vooral in verkiezingstijd. Ik denk omdat het hem van nature iets minder lag. Ik denk dat dit Yeşilgöz wel ligt, want zij doet dit altijd. Maar het risico is natuurlijk als je zo hard zegt dat er opgetreden moet worden, dat je een verwachting schept en de vraag is of je dat dan kan waarmaken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Moorman

De Amsterdamse PvdA-wethouder Marjolein Moorman denkt erover na om de stap naar Den Haag te maken. Maakt zij kans om de lijsttrekker van PvdA/GroenLinks te worden? Want ook Frans Timmermans denkt na over een terugkeer. ”Ik denk dat zij voor de politiek echt een verademing zou zijn”, zegt Julia Wouters. ”Zij heeft een ouderwetse sociaaldemocratische, groene en jonge agenda. Voor mij is Frans een geweldig politicus die ik bewonder, maar voor mij hoort hij toch bij de voorbije generatie.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen