Pieter Heerma: “Motie van wantrouwen tegen Rutte was totaal roekeloos”

Niet alleen Mark Rutte kondigde gisteren zijn vertrek aan, ook fractievoorzitter van het CDA
Pieter Heerma liet weten niet terug te zullen keren in de Tweede Kamer. Heerma noemde de val van het kabinet eerder onverantwoord en bijna roekeloos. Is het CDA klaar voor nieuwe verkiezingen? En wat voor partij laat Heerma achter?

Onverantwoord hard en bijna roekeloos, zo noemde CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma de opstelling van premier Rutte bij de val van het kabinet vorige week. Die val luidde het vertrek in van Rutte, maar ook Pieter Heerma geeft er de brui aan.

Totaal roekeloos

“De aanloop naar het debat was echt lelijk”, vertelt de afzwaaiend fractievoorzitter van het CDA. “De motie van wantrouwen die werd aangekondigd, was staatsrechtelijk echt een gotspe. Er is geen vertrouwensregel meer. De vertrouwensrelatie met de Kamer is niet meer nodig, omdat het kabinet alleen nog maar op de winkel gaat passen.”

In de ogen van Heerma was de aangekondigde motie van wantrouwen totaal roekeloos. “Ik vond het een onbesuisde politieke afrekening.” Heerma zag spanning in de Kamer, maar dat sloeg om toen Rutte aankondigde niet door te gaan als lijsttrekker. “Het feit dat die motie ook gelijk ingetrokken was, vind ik een duiding voor wat het motief van die motie was. Ik ben echt blij dat dat niet gebeurd is. Dat we alleen maar aardige dingen over elkaar gaan zeggen als er iemand weggaat, is echt heel erg.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Toekomst van CDA

CDA-fractieleider Pieter Heerma loopt al ruim twee decennia op het Binnenhof rond, maar houdt het nu ook voor gezien. Wie wordt de opvolger? “Ik ga niet over wie de nieuwe lijsttrekker moet worden. Mijn hoop voor de toekomst van het CDA is de energie van de jongere generatie. Als je nu rondkijkt in het CDA, dan zie je allemaal twintigers die geloven in ons inhoudelijke verhaal van Nederland.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Pieter Heerma terug.

Vergelijkbare artikelen