Wanhopige Long Covid-patiënten wijken uit naar het alternatieve circuit

Veel Long Covid-patiënten gaan op zoek naar alternatieve behandelmethoden omdat de reguliere zorg geen uitkomst biedt. Maar hierdoor ligt het gevaar van kwakzalverij op de loer, waarschuwt viroloog Marc van Ranst. Hij is te gast met Rianne van der Linden en Anne-Sophie van den Toren, die de podcast ‘Long Covid en de kwakzalverindustrie’ maken, en met Long Covid-patiënt Floris van Vugt.

Long Covid-patiënten, zoals Floris, zijn soms zo ten einde raad dat ze uitwijken naar het alternatieve circuit. ”Ik heb acupunctuur geprobeerd. Ik had best wel veel hoop daarin omdat de arts in kwestie zei dat het slagingspercentage best wel hoog was. Ik heb ongeveer acht sessies gehad. Maar ik heb er verder geen baat bij gehad.”

”Toen ben ik verder gaan kijken en kwam ik terecht bij ozontherapie. Dat is een therapie waarbij ze bloed uit je lichaam halen, ozon toepassen, en het weer terugdoen in je bloed. Het zou allemaal positieve effecten moeten hebben, maar ik heb er geen positief effect van gehad. Ik heb dat een paar keer gedaan. Daarnaast heb ik ook veel vitamine-infusen gehad. Ik ben meer dan duizend euro armer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Moeilijk vast te stellen

Volgens viroloog Marc van Ranst is Long Covid een moeilijke diagnose. ”Het is niet zo dat je een laboratoriumtest kan doen en dan een papiertje krijgt waarop staat dat je Long Covid hebt. Dat bestaat niet, dus dat maakt het moeilijk. Het is bijzonder moeilijk om vast te stellen. Het zijn een heleboel symptomen die van heel mild tot bijzonder ernstig kunnen zijn. Het is een diagnose die dus ook pas na een tijdje wordt gesteld. Er worden een heleboel dingen onderzocht, en wanneer het een heleboel niet is, dan gaat men de naam Long Covid erop plakken. Dat maakt de zaak niet makkelijk.”

Wanhoop 

Er wordt geschat dat er momenteel zo’n 440.000 mensen met Long Covid zijn in Nederland, waarvan 90.000 ernstig. En daar is geen behandeling voor. ”Het maakt ze enorm wanhopig”, zegt Anne-Sophie van den Toren. ”Die 90.000 waarmee het echt slecht gaat kunnen niet werken, zitten thuis en hopen natuurlijk op een oplossing om beter te worden. En die is er niet, en het perspectief mist ook. Dan ga je zoeken naar andere dingen.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen